Foto: Twitter/business

apel

BAJDEN SE OBRATIO AMERIKANCIMA: Ako putujete KRENITE SMESTA! Ovo nije šala, možete ostati zarobljeni ili još nešto gore VIDEO

Planeta

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Amerikanci koji planiraju da putuju za vikend za božićne praznike, da smesta "krenu sad" kako bi izbegli da ostanu zarobljeni ili još nešto gore u snežnoj oluji Eliot koja će za badnji dan i Božić preplaviti odgorman deo saveznih država SAD.

"Ako imate planova za putovanje idite sad. Nije šala", rekao je Bajden u četvrtak u Beloj kući. gde su ga savetnici obavestili o snažnom nevremenu koje se približava.

"Kažem svom osoblju ako planiraju da odu, da to urade večeras ili sutra. Možete razgovarati sa mnom telefonom".

Oluja, koja donosi sneg i opasno niske temperature, već izaziva pustoš u putnim planovima Amerikanaca uoči Božića.

Od ranog četvrtka, više od 1.200 letova u i oko SAD je otkazano, od kojih je većina u Čikagu i Denveru, prema servisu za praćenje avio-kompanije FlightAvare.

„Opasno je i preteće. Ovo je zaista veoma ozbiljno vreme“, rekao je Bajden.

Bajden, koga informišu direktor Nacionalne meteorološke službe Ken Graham i administratorka Federalne agencije za vanredne situacije Deanne Crisvell, rekao je da je njegov tim spreman da pomogne i da se obratio guvernerima država koje će biti pogođene.

„Ohrabrujem sve, svakoga, da poslušaju lokalna upozorenja. Do sada smo pokušali da kontaktiramo 26 guvernera u pogođenim regionima“, rekao je on.

„Ovo nije kao snežni dan, znate, kada ste dete. Ovo je ozbiljna stvar.”

Arktički front je izuzetan po svojoj veličini, sa upozorenjima i upozorenjima o snegu, smrzavanju i poplavama koji se protežu od države Vašington do Mejna i do Meksičkog zaliva. Ponegde sneg od nevremena neće biti ekstreman, ali opasnost mogu predstavljati jak vetar ili poplave na obali.

Kurir.rs/Bloomberg