Foto: Kurir

otpor kurtiju

PROPAO POKUŠAJ SLAMANJA SRPSKOG JEDINSTVA: Srbi poslali snažnu poruku mnogo dalje od Prištine! Sever mogu oteti samo silom!

Višednevne blokade i veliki skup u četvrtak poslužili su i kao podsećanje da je sever Kosova ključna brana od represivnih akcija Kurtija, ocena je analitičara

Politika

Protest Srba u Rudaru prošao je bez ijednog incidenta, i to je bio jedan od glavnih preduslova da se pošalje snažna poruka Prištini, ali i faktorima odlučivanja izvan nje. Višednevne blokade i veliki skup u četvrtak poslužili su i kao podsećanje da je sever Kosova ključna brana od represivnih akcija Prištine, a tamošnja jedinstvena srpska zajednica centar tog otpora, ocenjuju sagovornici Kurira.

Ključna brana

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da su Srbi jasno pokazali da nemaju nameru da se povinuju Kurtiju i ustuknu pred njegovim nasiljem.

- Ali isto tako Srbi su duboko svesni da eskalacija sukoba ne ide u korist srpskog nacionalnog interesa i srpske države. Važno je bilo da ovaj skup protekne mirno i da se pošalje poruka jedinstva i odlučnosti da će se Srbi na severu u svakom slučaju usprotiviti i mirnim putem braniti od represivnih akcija Prištine. To je bio politički odgovor na ova dešavanja i poruka Kurtiju da neće uspeti u nameri da razbije jedinstvo srpskog naroda, što je primarni zadatak i suština ove njegove akcije. Sever KiM je u fokusu konstantno, a upravo Kurti ga je stavio u fokus. Tamo Srbi imaju najveću kompaktnost i centar su otpora srpske zajednice. Zato Kurti pokušava da ih politički slomi, ali i protera - ocenjuje naš sagovornik.

foto: Kurir TV

Govoreći o sledećim koracima Prištine, Graovac upozorava da je neminovno da će Kurti pokušati da nasilno ukloni barikade.

- Za sada deluje da jedino zapadni faktor procenjuje da bi takav korak vodio ratu, a to nikako ne žele. Ovo je jako osetljiv momenat. Zapad je dao odrešene ruke Kurtiju da vrši pritisak na Srbe, samim tim i Srbiju, da bi se naterala da bude kooperativna u odnosu na francusko-nemački plan. Isto tako, Kurti ima odrešene ruke da sever potpuno integriše u prištinske institucije i eliminiše srpsku samozaštitu. To su sve interesi i Zapada, ali Kurti nema dozvolu da otpočne rat. Sukob na barikadama bi bilo nešto najbliže oružanom sukobu - upozorava Graovac.

Nećemo popustiti

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović smatra da je velikim mitingom u Rudaru poslata slika jedinstva i istrajnosti, te da je poruka upućena mnogo dalje nego Prištini. On napominje da za 14 dana protesta, uz ogromne rizike, nije bilo nijednog incidenta.

foto: Kurir TV

- Nijedan Albanac nije imao problem sa Srbima. Srbi reaguju na Kurtijev teror, a nisu neko ko pravi problem. Ovo je testiranje Srba i Srbije. Izdržaćemo i nećemo popustiti. Niko od Srba ne uzima ničije, nego traži svoje. Niko se ne ugrožava. Ugroženi su samo Srbi - naglasio je Odalović za TV Prva.

Francuski list

Srbi na Kosovu sami protiv svih

U visokotiražnom francuskom nedeljniku Valer izašao je tekst posvećen trenutnoj situaciji na Kosovu pod naslovom: "Kosovo, duhovi iz prošlosti se vraćaju". Francuski novinar Reži le Somije na četiri strane izveštava kako se Srbi, sami protiv svih, bore za svoju slobodu i dostojanstvo.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon naglasio je da taj članak ruši sve predrasude zapadnih medija.

- Iz tog nepristrasnog članka francuska javnost ima priliku da sazna šta se trenutno dešava na KiM, od Velike Hoče do Kosovske Mitrovice... Na njihove laži odgovorićemo uvek istinom - prokomentarisao je Gujon na Fejsbuku.

Kurir.rs