Foto: La Cassette Bleue / Alamy / Alamy / Profimedia, Aris Messinis, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa OLEG PETRASYUK, epa SERGEY DOLZHENKO

rat u ukrajini

"ODREDI SMRTI MASAKRIRALI DECU, OSTAVLJALI IH BEZ GLAVA I RUKU" Žestoka rasprava u studiju Kurir TV: "Rusi su poslali džihadiste!"

Planeta
> 08:33h

Niko neće da kaže šta se dešavalo ovih 8 godina u Ukrajini. Od 2014. do 24. februara 2022. godine - istakao Luka Kastratović, pukovnik u penziji.

Ušli smo u 316. dan ruske invazije na Ukrajinu, a situacija se ne smiruje. Naime, poslednji veliki incident se dogodio u noći 1. januara kada je izvršen raketni napad na Makajevku u aneksiranom delu Donjecke regije, usled čega je uništena strukovna škola br. 19, Kremlivska ulica, 48, u kojoj su bili stacionirani ruski rezervisti.

Prema prvim podacima, u ukrajinskom napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika (cifra koju zastupa Kijev), a 300 ih je povređeno. Moskva je priznala da je 89 vojnika poginulo kada je pogođena zgrada u kojoj su bili smeštene ruske snage.

Kastratović se u svom gostovanju za jutarnji program Kurir televizije dotakao samog početka rata. Time je nagovestio da svi obraćaju pažnju na rusku agresiju, dok, kako kaže, zaboravljaju na period od 2014. godine.

- Ovih 8 godina odredi Ukrajine su ubijali i masakrirali decu. Ostavljali su ih bez glava i ruku. Pripremali su agresiju na ove oblasti gde Rusi žive odnosno na Donjecku i Lugansku. Vrhunac je bio 21. februar kada su Ukrajinci srušili spomenike iz Drugog svetskog rata borcima, dok je Nova 2022. godina dočekana je u bakljadama i slavili su rođendan neofašistima. Još su i naši mediji izveštavali 2017. godine da se Amerika sprema za rat protiv Rusije - rekao je Kastratović.

Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove, ipak se nije složio sa Kastratovićem i smatra da rat nije bio rešenj, već da je ovo čista agresija na Ukrajinu.

foto: Kurir Televizija

- Kada se ovako lepo govori kako Rusija i Amerika ratuju. Ovako, oni se graniče preko Berimgovog moreuza. Ako oni žele da ratuju, neka tamo ratuju. Pobiše onolike Ukrajince i Ruse u Ukrajini da bi odbranili Ruse. Poslali su džihadiste da zaštite pravoslavni svet. Ratuju tako što se u Bahmutu 90% stanovništva iselilo i grad je u potpunosti razrušen. To nema veze sa odbranom Rusa - rekao je Cvetković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs