Foto: Kurir TV

divna vest

OVO SE DUGO ČEKALO! Evo kad će stupiti na snagu PRODUŽENO PORODILJSKO BOLOVANJE: Ovo je neophodnost, a ne nužda (VIDEO)

Društvo
> 12:33h

Vest na koju se dugo čekalo - produženje porodiljskog odsustva za prvo i drugo dete, prema najavama ministarke za brigu o porodici i demografiju Darije Kisić trebalo bi u praksi da zaživi u prvoj polovini ove godine.

Roditeji pozdravljaju tu inicijativu, i kažu da su konačno prepoznate situacije u kojima je njihovo odsustvo zbog brige i nege deteta neophodno.

- Kao mlada mama isključivo sam saglasna sa odlukom o produžetku odsustva. Najvažniji razlog je prerano odvajanje deteta od porodične sredine i adaptacija sa novom u predškolskom koju najčešće prate različite prehlade,izazvane infekcijom i virusom - kaže Katarina Filipović.

foto: Kurir TV

Na ovu inicijativu dugo se čekalo. Duže odsustvo zbog nege deteta je neophodnost, a ne luksuz, kažu advokati i ističu, da ta praksa u drugim državama postoji već dugo.

Ističu, da ima još mnogo načina da se pomogne roditeljima i u krajnjoj liniji doprinese popravljanju loše demografske slike o čemu govore i poslednji podaci popisa.

- Neophodno je bilo povećati odsustvo, pre svega jer je bilo situacija gde je bilo neophodno osudstvo majki i očeva naročito kod privikavanja dece na vrtić, to nikada nije bilo zakonom regulisano. S druge strane neophodno je istim odredbama regulisati i odsustvo preduzetnica kojima se ne priznaje odsustvo sa rada duže od godinu dana - objašnjava advokat, dr Katraina Golubović.

foto: Kurir TV

Jako je važno da sistem prepozna problem na koji se ukazuje godinama, jer jedino tako može da se pronađe najpovoljnije rešenje, kažu u Udruženju Mame su zakon. Podsećaju, da su najčešći izostanci roditelja sa posla upravo zbog neophodne nege deteta na početku adaptivnog perioda.

- Vrtići primaju decu tek kada napune 12 meseci a tehnički za majke koje imaju ugovor sa poslodavcem porodiljsko odsustvo traje dok beba ne napuni 11 meseci. roditelji generalno nailaze na problem kada je upis dece u vrtić ne samo zbog toga što je potrebno da im dete ima 12 meseci - kaže Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon".

foto: Kurir TV

U udruženju navode i to, da bi ove mere dobile pun smisao potrebno je izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.