Foto: Printscrean Garidan

svetski mediji o situaciji na zapadnom balkanu

AKO SE NE PRIMENI BRISELSKI SPORAZUM, SLEDI NEIZBEŽAN SUKOB NA KOSOVU: Ovo je analiza britanskog Gardijana o dešavanjima na KiM

Politika
> 10:53h

Ukoliko Briselski sporazum ne bude primenjen ove godine – povezujući političku autonomiju kosovskih Srba i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova - rizik od neizbežnog sukoba je realan, a ako se to desi, posledice bi bile ozbiljne, ne samo u smislu nove izbegličke krize, upozorava britanski Gardijan, a prenosi Kosovo online.

U tekstu pod naslovom "Evropa treba da uradi više“, Gardijan navodi da su u decembru "lokalni sporovi“ doveli do postavljanja barikada na severu Kosova, koji uglavnom naseljavaju Srbi.

Odnosi između Prištine i Beograda, koji "uživa entuzijastičnu podršku Kremlja i odbija da prizna nezavisnost Kosova", izgledaju gore nego u bilo kom trenutku u poslednjih 20 godina, konstatuje list.

Ukazuje se i da je kapacitet Evropske unije da posreduje "komplikovan“, zbog zavisnosnosti Srbije od ruskog gasa, ali i odbijanja Beograda da uvede sankcije Moskvi.

- Ali ukoliko se Briselski sporazum iz 2013. konačno ne primeni ove godine – povezujući političku autonomiju kosovskih Srba sa normalizacijom odnosa između dve zemlje - rizik od neizbežnog sukoba je stvaran. Da se to desi, šire posledice bi bile ozbiljne, ne samo u smislu nove izbegličke krize - upozorava se u analizi.

U tekstu se podseća da je početkom decembra održan Samit EU Zapadni Balkan u Tirani, i navodi da su se evropski zvaničnici okupili kako bi poslali „simboličnu poruku“.

To je, dodaje Gardijan, bio prvi samit održan u regionu čije stanovništvo, uglavnom, čezne da pripada "briselskom klubu“, ali je počelo da sumnja da će se to ikada desiti.

Taj gest, piše list, sa konkretnim merama poput uključivanja u Erazmus program EU, dobro je prošao, uz podsećanje da je albanski premijer Edi Rama konstatovao da se „stvari menjaju“, dok su drugi lideri pozdravili „nov način razmišljanja“.

(Kosovo online/ Kurir.rs)