detalji incidenta

URANIJUM NA LONDOSKOM AERODROMU NAMENJEN ZA NAPAD U STILU LITVINJENKA? Bezbednosne snage u istrazi ostale "kratkih rukava"

Planeta

Prava drama odigrala se na Hitrou aerodromu u Londonu proteklog meseca nakon što je policija pronašla metal kontaminiran uranijumom.

Alarmi su se aktivirali na Hitrou nakon što su specijalizovani skeneri otkrili supstancu dok je transportovana do skladišta u vlasništvu kompanije za rukovanje teretom.

Agenti graničnih snaga upali su i izolovali neregistrovanu pošiljku u namenskoj radioaktivnoj prostoriji, nakon čega je alarmirana i antiteroristička policija i pokrenuta je bezbednosna istraga kako bi se ustanovilo ko je poslao tovar, zbog postojanaj sumnje da je mogao da se iskoristi za izradu prljave bombe.

foto: EPA / Will Oliver

Neprijavljeni nuklearni materijal bio je namenjen iranskim državljanima u Velikoj Britaniji, a poreklom je iz Pakistana i stigao je letom iz Omana, prenosi The Sun.

Bivši komandant britanskog puka nuklearne odbrane Hamish De Breton-Gordon tvrdi da je smrtonosna pošiljka mogla biti iskorišćena za zaveru za ubistvo u stilu Litvinjenka.

Aleksandar Litvinjenko je bio bivši ruski špijun koji je ubijen u Londonu od radioaktivnog polonijuma-210.

Njegova smrt je rezultirala zaoštravanjem odnosa između Moskve i Londona.

Otrovan je radioaktivnom materijom polonijum-210 kada je u kafiću u londonskom hotelu Millenijum popio šoljicu čaja, nakon čega su istražitelji otkrili radioaktivni materijal nedaleko od Londona.

Ekspert De Breton-Gordon istakao je da je dobra vest da je sistem sada funkcionisao i da je katastrofa izbegnuta.

- Uranijum može da ispušta veoma visoke nivoe otrovnog zračenja - tvrdi on.

- Želim da uverim javnost da je količina kontaminiranog materijala bila izuzetno mala i da su stručnjaci ocenili da ne predstavlja pretnju za javnost - rekao je komandant Ričard Smit, šef ogranka Meta za borbu protiv terorizma.

Za sada nema indikacija da su avio-kompanija ili Svissport odgovorni za bilo kakve prekršaje, niti je iko uhapšen. Istraga je još uvek u toku i intenzivirana je zbog nedostatka dokaza i činjenice da još uvek niko nije osumnjičen.

Kurir.rs//TheSun