Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA rUSIJE

NIŠTA ŠTO JE NEPRIJATELJ PREDVIDEO SE NIJE OSTVARILO: Putin se zahvalio narodu i Vladi, obnova pripojenih oblasti da počne ODMAH

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zahvalio Vladi na radu u proteklih godinu dana, napominjući da se ništa od onoga što su predviđali protivnici Rusije nije ostvarilo, prenosi RIA Novosti.

Šef države je istakao da su u tome značajnu ulogu imali članovi Kabineta ministara.

"Ništa od onoga što nam je neprijatelj predvideo nije se desilo. I to je učinjeno zahvaljujući, naravno, pre svega građanima Rusije, njihovoj prisebnosti i spremnosti na izazove, spremnosti da radimo u teškim uslovima. Ali na kraju ne manje važno, ovo je rezultat rada vlade“, rekao je Putin.

On je dodao da je u bliskoj budućnosti neophodno postići suvereni razvoj, uprkos spoljnim pritiscima. Između ostalog, predsednik je napomenuo da računa na efikasan rad Centralne banke i Vlade, kao i prošle godine. Pre svega, reč je o ekonomskom bloku i Ministarstvu finansija.

Predsjednik se osvrnuo i na temu novih subjekata Federacije. On je istakao da Vlada i regioni treba da razrade detalje programa razvoja ovih teritorija. Prema rečima šefa države, oni bi do 2030. godine trebalo da dostignu opšteruski nivo po stanju infrastrukture, nivou socijalnih usluga i drugim parametrima kvaliteta života.

foto: AP Mikhail Metzel

Pored toga, predsednik je pozvao da se rešavanje hitnih pitanja na novim teritorijama ne odlaže za kasnije.

„Već je potrebno postaviti konkretne ciljeve i postepeno ih ostvarivati korak po korak, postići njihovo rešenje, to je ono što čekaju ljudi koji zaista prolaze kroz teška vremena i žele da vide promene na bolje“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, važno je postaviti jasne smernice za razvoj ovih regiona, kako bi stanovnici znali šta će se graditi u njihovim gradovima i mestima, koji objekti će biti obnovljeni i kada, kako će rasti prihodi porodica, kakvu pomoć će će dobiti od države, kako će raditi vrtići i škole, bolnice i klinike, kada se otvore preduzeća, kakvu će podršku dobiti mala preduzeća i preduzetnici i kako će se razvijati infrastruktura i transport.

Pored toga, Putin je najavio potrebu povezivanja teritorija Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i DNR i LNR, nacionalnim projektima i obezbeđivanja finansiranja. On je podsetio da je ove godine neophodno utvrditi ključne pokazatelje učinka za razvoj ovih regiona ne samo za lokalne, već i za savezne organe vlasti. To je neophodno da bismo zajednički rešavali pitanja koja pre svega zahtevaju pažnju, naglasio je predsednik.

(Kurir.rs/RIA Novosti)