Foto: Shutterstock

LOŠA GODINA

TOPLA ZIMA EVROPSKIM POLJOPRIVREDNICIMA DONOSI VELIKE PROBLEME Ozbiljan rizik od smanjenja prinosa, sledi dalje POSKUPLJENJE HRANE

Planeta

Rekordno visoke temperature koje se ove zime beleže širom Evrope pomažu u sprečavanju i ublažavanju energetske krize, ali nagoveštavaju velike probleme za poljoprivredne proizvođače, koji se pribojavaju da će se obistiniti stara nemačka poslovica - "ako je zima topla, farmeri će biti siromašni".

Sa temperaturama od skoro 20 stepeni u delovima Poljske i više od 25 stepeni u Španiji, sedam evropskih zemalja je zabeležilo najvišu temperaturu ikada izmerenu u novogodišnjoj noći, prenosi Politiko.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Visoke temperature uslovile su pad cena energenata, što je dobra vest za potrošače koji su pogođeni rastućim troškovima nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje je uvela EU.

Ali zbog tople zima postoji veliki rizik da se smanje prinosi u vreme kada se farmeri bore sa nestašicom veštačkih đubriva, a još se nisu oporavili od prošlogodišnje suše. To već vrši pritisak na rastuće cene hrane, koje su ostale na rekordno visokom nivou čak i kada je inflacija počela da pada.

Kada temperatura previše raste, cene hrane idu istim smerom, pokazalo je nedavno istraživanje profesora na Univerzitetu Kalifornij Pola Grifina, koji je istraživao ekonomski i finansijski uticaj ekstremnih vremenskih prilika.

U nemačkoj saveznoj državi Saksonija-Anhalt, gde Karl-Filip Bartmer ima velike farme, temperatura je u dve decembarske sedmice sa minus 20 porasla na plus 17 stepeni, zbog čega se on plaši da će takvo vreme "prevariti" njegove useve ozime pšenice i ječma da rano počnu da klijaju.

Bartmer kaže da rano klijanje nije loše, pod uslovom da se tako vreme zadrži do proleća, ali ukazuje da je to najčešće pogubno u ovo vreme godine, jer je zima daleko od kraja.

Da je njegov strah opravdan nagoveštavaju i meteorolozi, koji su najavili da će naredne sedmice temperature u severozapadnoj Evropa pasti duboko ispod nule.

Ako se prognoza obistini, Bartmer kaže da se plaši da bi mogao da izgubi do 70 odsto useva ozimog ječma i pšenice zasejanih na 3.000 hektara.

Stručnjak iz Evropske agencije za životnu sredinu Hans Martin Fusel upozorava da bi zbog visokih temperatura, koje potom prati veliki mraz, bila ugrožena i proizvodnja jabuka, kruškaka, šljiva, kajsija, trešanja i grožđa.

Pored toga što nakon veoma toplog decembra i početka januara strahuju od budućeg mraza, poljoprivredni proizvođači podjednako brinu i zbog toga što uopšte nema snega, što takođe može da izazove velike probleme, upozorio je Fusel.

Sneg je ključan za navodnjavanje zemljišta, jer se topi malo po malo i zemljšte upija vodu polako tokom dužeg perioda, a kiša to ne može da nadomesti.

Širom Evrope, 2022. je bila druga najtoplija godina u istoriji, a na mnogim mestima je bilo i najsušnija. Italija je imala 30 odsto manje kiše i snežnih padavina od istorijskog proseka.

Kombinacija pada prinosa i rastućih troškova farmera dovodi do viših cena za potrošače.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Kada cene hrane rastu, to izazva inflaciju, a kada temperature u Evropi idu iznad određene tačke problemi su neminovni, jer padaju i produktivnost i prodaja, pokazalo je istraživanje Grifina.

Dalji pritisak na cene hrane dolazi od neizvesnosti izazvane klimatskim promenama, jer Evropa ne samo da postaje toplija, već i njeni vremenski obrasci postaju nepredvidiviji, a suočeni sa tim farmeri i druge firme u lancu snabdevanja hranom nastoje da izgrade rezerve gotovine, kako bi se zaštitile od povećanog rizika.

(Kurir.rs/FoNet)