Foto: Info služba NADA

apel

DONETI MERE ZA POVEĆANJE STOČNOG FONDA U SRBIJI: Koalicija NADA tvrdi da sve manje proizvodimo domaće mleko

Politika
> 11:36h

Srpska koalicija NADA, koju čini Novi DSS i POKS, traži od Ministarstva poljoprivrede da donese mere za pospešivanje razvoja stočarstva i povećanja stočnog fonda u Srbiji, jer je sve manja domaća proizvodnja dovela do toga da je na našem tržištu sve više uvezenog mleka sumnjivog porekla.

- Procenjuje se da smo za prvih 11 meseci prošle godine uvezli mleko i mlečne proizvode u vrednosti od 166 miliona evra što je nedopustivo za poljoprivredno orijentisanu ekonomiju kakva je naša. Ukoliko se obistine najave da će umesto povećanja subvencija, farmerima biti uskoro smanjena otkupna cena sirovog mleka, to će gotovo uništiti ovu granu poljoprivrede - izjavio je narodni poslanik, potpredsednik Novog DSS, Zoran Sandić.

- Stočni fond u Srbiji se rapidno smanjuje iz godine u godinu, a nadležno ministarstvo nije donelo adekvatne mere da to zaustavi, zbog čega smo došli u situaciju da, umesto domaćeg, naši građani piju mleko iz Poljske i drugih zemalja, često upitnog kvaliteta. Tražimo od Vlade Srbije da umesto ulaganja ogromnih sredstava u projekte poput Nacionalnog stadiona, preusmeri ih u poljoprivredu, koja je uvek bila ključna za privredni razvoj Srbije - izjavio je potpredsednik Skupštine Srbije, predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA, Vojislav Mihailović.

(Kurir.rs)