Jedan od najtežih sastanaka Vučić sa „velikom petorkom“, Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

šta znače poruke "velike petorke"

OTVORENE PRETNJE! Analitičari: Odbijanje plana za Kosovo vodi Srbiju u izolaciju

Politika
> 08:49h

Snaga francusko-nemačkog predloga za Kosovo leži u činjenici da su ga sve zemlje EU prihvatile, čak i onih pet koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, a ozbiljnost situacije u koju je Srbija stavljena ogleda se u jasnim pretnjama ukoliko taj plan ne uzmemo u obzir. Predsednik Aleksandar Vučić nije krio da su najopasnije posledice po Srbiju - prekid procesa evropskih integracija, zaustavljanje, a zatim i povlačenje investicija i ukidanje bezviznog režima.

Istovremeno, izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik pripremio je novi izveštaj, u kom je glavna poruka da se dinamika daljih pregovora o članstvu Srbije u EU uslovljava normalizacijom odnosa sa KiM, vladavinom prava i usklađenošću sa zajedničkom spoljnom politikom, što je drugi naziv za uvođenje sankcija Rusiji. Upozoravajuće poruke ne krije ni specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji na pitanja RSE o stranim investicijama u Srbiji kaže:

foto: EPA/Georgi Licovski

- Mislim da će biti posledica. Mislim da se šteti imidžu Srbije kao zapadne zemlje. Istina je da nas kompanije pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, da li je Srbija solidan partner, neko na koga mogu da računaju na duže staze. Jer kompanije ne traže sigurnost, već predvidivost, a ovo unosi dozu nepredvidivosti. Moj savet je da treba da se pridružite Zapadu u implementiranju svih mera i sankcija, tako Srbija ne bi bila izuzetak u regionu.

Lekcije iz prošlosti

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje za Kurir da su sve pretnje vrlo realne i ko god ih olako odbacuje ili se podsmeva, nije ništa naučio iz prošlosti.

foto: Marina Lopičić

- Dovoljno je da pogledate Eskobarovu izjavu o tome da ga kompanije već sad pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, pa da vam bude jasno koliko je ozbiljna situacija. EU takođe ima mehanizme i alate - prekid pregovora, ponovno uvođenje viza, stopiranje fondova... A i zemlje članice, naročito one najmoćnije, poput Nemačke i Francuske, bez prevelikih teškoća mogu da povuku postojeće investicije ili da odustanu od novih. Sve to može da se desi ukoliko bi Srbija izrekla još jedno čuveno "istorijsko ne" dijalogu i partnerstvu sa zapadnim saveznicima. Ugled Srbije bio bi bespovratno urušen, a izolacija zemlje neminovna. Ne bi trebalo ni da se razmišlja o tome, već da se fokus prebaci na nastavak dijaloga, jer se jedino na taj način mogu zaštiti vitalni nacionalni interesi - smatra Grubješićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović napominje da se više ne može govoriti o francusko-nemačkom planu, jer je to plan iza kojeg svih stoji 27 država članica EU.

- Puška EU nije prazna - upozorio je Starović.

Kako je podsetio, to se videlo u slučaju Rusije - koliko brzo su se, uprkos gubicima koje trpe, povukle evropske kompanije s tog tržišta.

foto: Kurir televizija

- Moramo biti oprezni, ne smemo doći u situaciju da zbog reakcije koja bi bila emotivna dobijemo za manje od godinu dana ekonomski devastiranu Srbiju koja ne bi više mogla da zaštiti Srbe. Ne treba nam u ovoj situaciji emocionalni pristup, već moramo odmeriti sve posledice. To ne znači da moramo da prihvatimo nešto što predstavlja nacionalno poniženje, ali treba da ostanemo za stolom i prihvatimo ono što je za nas najbezbolnije rešenje - ocenio je Starović za RTS.

Novi prioriteti

Pravnik Milan Antonijević kaže za Kurir da nije teško pretpostaviti kako bi se međunarodna izolacija Srbije odrazila na sve što je započeto u našem reformskom paketu. On smatra da sama činjenica da Srbija istrajava na pregovorima i da nije reagovala na provokacije iz Prištine govori o tome da je to daleko od mogućeg scenarija.

foto: Kurir Televizija

- Iskusili smo sankcije devedesetih, to je daleka prošlost i neće se ponoviti. Interes Srbije su pre svega mir i omogućavanje bezbednosti i svih sloboda srpskoj i drugim manjinskim zajednicama na Kosovu, kao i podrška ekonomskom razvoju, od kog korist mogu imati sve opštine koje će se naći u ZSO, sa obe strane Ibra. S druge strane, reforme koje podržava EU i zemlje članice su u Srbiji motor razvoja više od dve decenije, to se vidi u svim oblastima, od digitalizacije, olakšavanja poslovanja u Srbiji, pojednostavljivanja procedura, uklanjanja barijera za privredu i građane kako bi ostvarili svoja prava - podseća naš sagovornik.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da postoje otvorena uslovljavanja, ali naglašava da se mora doći do nekog dogovora, te da se sa Srbijom mora i dalje razgovarati.

foto: Kurir televizija, Shutterstock

- Ovo se može smatrati uvodom u pregovore koji dobijaju drugi karakter. U prioritet ulaze geopolitički ciljevi, koji dobijaju prvorazredno mesto i postaju uslov naših pristupnih pregovora sa EU, a ti pregovori dobijaju drugi karakter - napominje on za RTS.

VERZIJA PLANA U 10 TAČAKA

Šta, prema pisanju medija, navodno piše u francusko - nemačkom modelu za Kosovo

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3

U skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve međusobne sporove rešavati samo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Obe strane će podržati jedna drugu u težnji da postanu članice Evropske unije.

Član 6

Iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa. Strane su saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, odnosa u pravosuđu i provođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica i druge oblasti kroz postizanje konkretnih sporazuma

Član 7

Obostrano se zalaže za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu s relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu. Neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i vlade Kosova. Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu s postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. One će se nalaziti u sedištu dotične vlade. Praktična pitanja u vezi s raspoređivanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obostrano je konstatovana posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10

Strane će uspostaviti zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma. Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma.

ALEKSANDAR VUČIĆ

Potrebni su nam odgovoran pristup, mir i jedinstvo

foto: Nemanja Nikolić

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se juče porukom u kojoj je naglasio da nam je pre svega potrebno jedinstvo.

- Nama su potrebni mir i odgovoran pristup. Narod ne mora da brine, jer niti smo šta potpisali, niti negde ima naš paraf. U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda, rada i energije, pre svega jedinstva - objavljeno je na Instagram profilu Aleksandra Vučića.

AMBASADORI FRANCUSKE I NEMAČKE

Ne govorimo o ucenama, ali biće posledica

Ambasadori Francuske i Nemačke u Srbiji Pjer Košar i Anke Konrad kažu da francusko-nemački plan nema za cilj da Srbiji donese bilo kakve pretnje, već samo normalizaciju odnosa.

- Ne govorimo o sankcijama i ucenama, mi samo predstavljamo način da se izađe iz ove situacije i predstavljamo prednosti i koristi za obe strane. Biće posledica u suprotnom, ali ne govorimo o sankcijama. Bila bi to jedna izgubljena prilika za Srbiju, što je čak može i unazaditi. Na kraju, ništa novo nije normalizacija odnosa Beograda i Prištine, to je jedan od uslova za Srbiju na njenom putu ka EU. Dakle, nema ucena, nema sankcija, to je samo podsticaj da se brže dođe do rešenja - objasnio je Košar. Nemačka ambasadorka je rekla da se međunarodna zajednica nadala da će pod okriljem EU doći do sporazuma.

foto: Kurir

Kurir.rs