Foto: Printscreen Youtube

NEVEROVATNA PRIČA

MARTIN 12 GODINA BIO U KOMI, A ONDA SE PROBUDIO: Sve je RAZUMEO a nije mogao da odreaguje! OVE MAJČINE REČI su ga NAJVIŠE ZABOLELE

Zanimljivosti

Martin Pistorijus iz Južne Afrike bio je tipičan dečak koji je voleo da se igra, a onda je pao u komu iz koje se nije budio 12 godina. Iz dubokog sna se probudio 2001. godine, a danas, iako ne može da govori, drži motivacione govore o tome kako je živeti u svetu u kome se ne može reći "volim te“.

Detinjstvo mu je naglo prekinula misteriozna bolest – kada se jednog dana vratio iz škole sa upalom grla, ali njegova majka nije obraćala pažnju na to, misleći da će sve brzo nestati pomoću čaja.

foto: Printskrin

Međutim, njegovo stanje se brzo pogoršalo i više nije mogao ni da hoda, ni da stoji, a nije ni govorio. Lekari su pretpostavili da je bolestan od kriptokoknog meningitisa, ali pre nego što su mogli bilo šta da preduzmu, dečak je pao u komu.

U ranom periodu o kojem Martin nije znao ništa, bio je u dubokoj komi. Posebnu brigu o njemu organizovala je porodica – od kupanja, hranjenja uz pomoć sonde, okretanja. Ali sa 16 godina, Martin se iznenada probudio - i postao svestan svega što se dešava oko njega. Ipak, i dalje nije mogao da se kreće, da komunicira sa porodicom, niti da im na bilo koji način pokaže da je prisutan.

foto: Jutjub

- Mrzeo sam centar za negu, bilo mi je strašno. Ništa mi nisu uradili, čupali su me za kosu, udarali me metalnom kašikom u zube da jedem. Često su mi davali vruć čaj, šamarali me, ponašali se kao da nisu ljudi - rekao je Martin.

Osim toga, žalio se čak i na seksualno zlostavljanje u kojem bi ga službenica doma zgazila i simulirala seks po telu, dodirujući mu genitalije...

foto: Printscreen Instagram/martinpistorius

- Stavili bi me ispred televizora, koji bi radio celo popodne. Svaki dan program je bio isti, Barni dinosaurus. Bože, koliko sam mrzeo tu emisiju - prisectio se on.

Od svega što je doživeo u komatoznom telu, kao najbolniji trenutak navodi ono što je rekla njegova majka. Naime, ona je u jednom trenutku stajala pored njega, brisala ga krpom i gledajući u njegovo beživotno telo rekla naglas „Nadam se da ćeš umreti“. Martin je to čuo i ostalo mu je u pamćenju. Iako ga je to tada strašno rastužilo, danas potpuno razume.

"Najgore je bilo što nisam mogao da je zagrlim, da joj kažem kako se dobro brine o meni, koliko sam joj zahvalan“, objasnio je Martin u suzama.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video: