Foto: Printscreen, Printscreen Privatna Arhiva

tuga

ZLA SUDBINA MAKSIMOVIĆA IZ LIPNIČKOG ŠORA: Brat umro za bratom, a to nije prvi put da porodica odjednom izgubi dve MUŠKE GLAVE

Srbija

Tragedija koja je pogodila porodicu Maksimović iz Lipničkog Šora kod Loznice da u istom danu, udaljeni jedan od drugog nekih 400 kilometara, preminu dva rođena brata, jedan u Mariboru, a drugi u njihovom selu, šokirala je sve koji su za nju čuli.

Najpre je smrt uzela Milana (47), a posle saznanja šta se desilo njegovom bratu za njim je u nekih sat vremena otišao i dve godine stariji Milisav Maksimović.

Šta se desilo u Mariboru danas nam je pojasnio jedan od njegovih saigrača koji se na parketu nalazio u kobnom trenutku. Milan je kao član ekipe gluvonemih osoba Loznice igrao na turniru veterana u futsalu u slovenačkom Mariboru gde su se u finalu sastali sa domaćinom. Lozničane su od kraja meča i trijumfa delila tri minuta kad se Milan iznenada srušio na teren.

- Samo je pao. Odmah smo pritrčali da mu pomognemo, pokušali smo reanimaciju, a krv mu je krenula na uši i nos. Stigla je Hitna pomoć, ali je pola sata kasnije preminuo, nažalost, nije mu bilo spasa. Nismo mogli da sanjamo da će taj turnir biti koban za našeg Milana, divnog čoveka i odličnog igrača. Strašno da tako ode, na terenu, baveći se sportom koji je toliko voleo - objašnjava njegov saigrač koji se vratio u Loznicu.

Meštani pokušavaju da pomogu porodici dvojice Maksimovića, ali za ovakav gubitak nema reči utehe. Braća su pre dvadesetak godina ostala bez oca i nastavila hrabro i složno kroz život. Milan je bio fudbaler i član FK Sloge iz njegovog sela za koju je povremeno igrao, a njega zna cela bivša Juga. Bio je član naše reprezentacije gluvonemih osoba i uspešno je nosio državni dres. Milisav je imao pečenjaru i uvek je, kako kažu oni koji su ga znali, bio spreman da izađe u susret bez obzira na doba dana i noći.

Milan Maksimovićfoto: Privatna Arhiva

- Jako su bili vezani. Kuće su im u istom dvorištu. Milisav jednostavno nije mogao da podnese gubitak brata. Tešio je njihovu majku posle strašne vesti, a onda je izašao iz kuće. Našli su ga ubrzo mrtvog u dvorištu. Valjda je srce puklo od tuge. Inače, ovo nije prvi put da se njima desi nešto ovako, da u danu izgube dve muške glave. Pre skoro 70 godina, u noći između 28. i 29. januara 1955. poginuli su kad ih je na pruzi udario voz njihov deda Nikola i pradeda Vladimir. Tada je nastradao još jedan čovek. Da li je to zla sudbina ko zna, ali ovi dobri i vredni ljudi nisu zaslužili da im se desi ovako nešto. Nisu - kaže jedan od meštana koji nije želeo da mu se pominje ime.

Iza dva brata ostala je njihova majka, supruge i petoro dece, Milisav ih ima troje, a Milan dvoje. Kako kažu komšije, zajednička sahrana dva brata najverovatnije će biti održana u četvrtak na lokalnom groblju, prethodno će biti održano opelo kod kuće, a nema sumnje da će mnogi doći da ih isprate na večni počinak.

(Kurir.rs/T.I.)