Foto: Profimedia

sutra počinje

SVI SU ČULI ZA "MOLITVENI DORUČAK" U SAD, A DA LI ZNAJU ŠTA JE TO: Politički i verski skup ili MESTO ODLUČIVANJA O SUDBINI SVETA?

Politika

Svakog prvog četvrtka u februaru u Vašingtonu se održava čuveni "Molitveni doručak", jedan od najznačajnih političkih dešavanja u SAD, a ovo će biti 71. po redu skup ove vrste, na kome će prisustvovati i američki predsednik Džozef Bajden.

Cilj ovog skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Još od Dvajta Ajzenhauera, svaki predsednik SAD je učestvovao u ovom događaju.

Taj značajan politički događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i ove godine gosti iz 140 zemalja, a pozivnica za ovaj "doručak" uvek se smatrala posebnom vrstom časti koju nekome ukazuje Amerika...

Specijalni govornik na "Molitvenom doručku" uvek je aktuelni američki predsednik, uz još jednog gosta čije se ime po tradiciji drži u tajnosti do tog jutra!

foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL/

"Molitveni doručak" ustanovljen je 1953. godine kada je američki predsednik Dvajt Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

Pozivnice su se ubrzo upućivale i stranim gostima, državnicima i političarima, radi molitve za mir i napredak u svetu.

"Molitveni doručak" nije verski skup u klasičnom smislu, ali pretpostavka je da ukoliko su svi vernici, zbližavaju se molitvom i tako se bolje razumeju.

Tome doprinose i prateći skupovi i seminari koji traju nekoliko dana, tako da je Molitveni doručak prerastao u forum političkih, društvenih i poslovnih lidera na neformalnoj osnovi, od izuzetne važnosti

Poziv na skup upućuju kongresmeni, u ime konzervativne hrišćanske organizacije "Familija" i oni snose deo troškova, dok smeštaj u hotelu plaćaju zvanice ili im pomaže država.

foto: Kurir televizija

Molitvenom doručku prisustvuju i prethodnih ali i ove godine prisustvuju i gosti iz Srbije. Tako je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doputovao u posetu SAD, gde će prisustvovati "Molitvenom doručku" i sastati se sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i višim političkim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom.

(Kurir.rs/J.P)