Foto: Bob Sharples / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir TV

smrt u avionu

OPASNIJE NEGO ŠTO SE ČINI! PILOT UPOZORIO: Pre ukrcavanja u avion OBAVEZNO prođite ovu proceduru! Smrt putnice TRAGIČNA opomena

Društvo
> 11:53h

Avion na relaciji Keln-Niš morao je prethodnu noć prinudno da sleti na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" jer je u njemu pozlilo putnici koja je ubrzo preminula.

Ovim tragičnim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je Stevan Ignjatović, penzionisani kapetan avijacije.

On je naglasio važnost procedure koja se obavlja pre ulaska u avion, a koje je veoma važna ukoliko se radi o bolesnim putnicima.

foto: Kurir televizija

- Prilikom kupovine karte svako je dužan da da informaciju o svom zdravstvenom stanju. Neko ko ima visok krvni pritisak na primer i uzima terapiju, dužan je da to predoči. Onda se to prosleđuje kompanijskom lekaru koji određuje da li putnik može u avion. Građani se nažalost često oglušuju o ovu dužnost. Često ljudi ne prijavljuju ni psihička oboljenja i zato dolazi do ovakvih slučajeva - rekao je Ignjatović i dodao:

- Stjuardi i stjuardese su dužni da prođu osnovni kurs iz medicinske zaštite. Ako je ovoj gospođi pozlilo, kao što jeste, stjuardesa je nadležna da pruži prvu pomoć, da obavesti lekara i da se obrati putnicima. Sletanje na prvi aerodrom je procedura koju piloti treba da ispštuju uz obaveštavanje kontrole leta. Na aerodromu hitna pomoć preuzima pacijenta.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud