Foto: Stefan Nedeljković

javno nadmetanje za simbol beograda

GENEKS PRODAT ZA VIŠE OD 20 MILIONA EVRA, ALI JOŠ SE NE ZNA KO JE KUPAC! Nadmetalo se 7 kompanija, a cena uvećana skoro 3 puta

Beograd
> 13:22h

BEOGRAD - Geneks kula je prodata za 2,4 milijarde dinara (oko 20,4 miliona evra).

Poslovna polovina Geneks kule u Novom Beogradu, jedan od simbola glavnog grada Srbije, danas je prodata za 2,4 milijarde dinara. Za kupovinu se nadmetalo sedam kupaca, a ko će potpisati ugovor još neko vreme će biti nepoznanica, pošto je krajnju cenu izlicitirao zastupnik kupca. Početna cena za Geneks kulu bila je 834 miliona dinara.

Licitaciju u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika na kratko je prekinuo narodni poslanik i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, pa je pozvana i policija.

Prisutna je bila i Radmila Vasić iz Dveri, a ona i Jovanović su sve vreme dok je trajala licitacija, uzvikivali: „Ne prihvatamo“. Poslovni deo Geneks kule je na prvoj licitaciji bila ponuđena za dve milijarde dinara, a na drugoj za 1,46 milijardi dinara, prenosi Beta N1.

foto: Shutterstock

Novi vlasnik kupio poslovni deo Geneks kule, koja se sastoji od 28 posebnih delova površine 14.943 kvadrata, zatim poslovni prostor od 27. do 37. sprata površine 1.450,39 kvadrata, kao i poslovni i garažni prostori površine u osnovi 9.023 kvadrata i deset garaža od 6.445 kvadrata.

Stambeno-poslovni centar Geneks proglašen je za spomenik kulture u novembru 2021. godine. Cena je praktično pala sa 17 na oko 7 miliona evra, a licitacijom je preskočila početni prag i završila na nešto više od 20 miliona evra.

Kako poslovni deo Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dela i okolnih zgrada nedavno su održali protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država.

Kurir.rs/Beta