Foto: AP Morry Gash, Aleksandar Jovanović Cile

Umalo da postane KRSTAŠ

HIT PRIČA! DUDA IVKOVIĆ HTEO DA DOVEDE ADETOKUMBA U RADNIČKI: Obeštećenje za Janisa bilo je SMEŠNO

Košarka

Janis Adetokumbo već godinama je jedan od najboljih košarkaša planete, superstar koji je već sa 28 godina obezbedio status legende.

Dva puta je bio MVP NBA lige i jednom predvodio Milvoki do šampionske titule. Međutim, popularni "Grik frik" imao je jako teško detinjstvo i svaki dan u Atini predstavljao mu je bitku za goli život.

Janis je s braćom pomagao roditeljima tako što je na ulicama i plažama prodavao raznu robu - naočare, torbe, šešire... A onda je otkrio košarku i sve ostalo je istorija.

Janis je vrlo lako mogao da završi u Radničkom s Crvenog krsta, a u Beograd je hteo da ga dovede čuveni trener Duda Ivković, legenda popularnih "krstaša". Mladi košarkaš je tada imao ugovor sa Saragosom.

foto: Nebojša Mandić Kurir

- Prvi put sam ga video kada je imao 15 godina. Išao sam da gledam sina jednog mog druga i video ovog neviđenog klinca. Predložim Olimpijakosu da ga uzmemo, postojala je obaveza od 200.000 evra koja ga je vezivala za Saragosu. Kad sam uvideo da Olimpijakos ne želi da investira u mlade igrače, javim mom prijatelju, koji je bio u bordu fabrike "Efes Pilsen", da ima jedan stravičan igrač u Grčkoj. On pošalje iskusnog trenera iz Efesa, a ovaj kaže da imaju takve igrače i da ih ne interesuje - otkrio je Ivković pre nekoliko godina u intervjuu za Novosti.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ivković je čak planirao da plati obeštećenje kako bi Adetukombo pojačao "krstaše".

- Išao sam korak dalje, razmišljao o tome da uložim neki dinar da dođe u Radnički, koji je tada bio član KLS i stigao do finala Kupa. Nisam to uradio da se ne bi pričalo da se bavim menadžerisanjem - pojasnio je Duda.

P. G. / Kurir sport