Foto: Shutterstock

pravila

PAS SME U LIFT SAMO POD JEDNIM USLOVOM! Ovo pravilo važi za sve zgrade u Beogradu, a ljubimci ne mogu tek tako ni na terasu

Beograd

Život u urbanoj sredini najčešće podrazumeva stanovanje u stambenoj zgradi sa velikim brojem stanara, ali i njihovih kućnih ljubimaca koji pojedinim komšijama mogu da zadaju probleme.

Stanarima obično smeta lavež, ostavljanje psa koji laje bez nadzora u stanu ili na terasi, a postoje i komšije kojima je vožnja liftom sa komšijskim ljubimcem prilično mrska.

Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca razlikuje se u Srbiji od grada do grada, a kada je glavni grad u pitanju, pravila po pitanju vožnje psa u liftu, kao i držanja psa na terasi ili u zajedničkom dvorištu stambene zgrade, regulisana su Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

foto: EPA/Havier Ethezarreta

"Držanje kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda regulisano je Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada, a kada je u pitanju držanje kućnih ljubimaca (pasa i mačaka) na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu, ono nije dozvoljeno bez nadzora njihovog vlasika, odnosno držaoca. S druge strane, kada je reč o držanju kućnih ljubimaca u dvorištu stambene zgrade ono je dozvoljeno samo ako je pribavljena saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade i to u posebnom objektu u skladu sa navedenom odlukom”, kažu iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Pas sme u lift samo ako je prazan

Iz Sekretarijata navode i da je u Beogradu dozvoljeno uvođenje psa u lift stambene zgrade, ali samo ako u njemu nema drugih osoba, odnosno ako je prazan.

Dodaju i da su navedenom odlukom propisane kazne u iznosu od 20.000,00 dinara, kojima se kažnjavaju fizička lica za nepoštovanje odredaba odluke, za šta Komunalna inspekcija ili Komunalna milicija izdaju prekršajni nalog. Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove kažu da Komunalna inspekcija gradske opštine reaguje prilikom uočenih nepravilnosti u primeni navedene odluke, a to je najčešće po prijavi građana.

Ipak, kada je u pitanju veliki broj životinja u određenom stanu, na koje se Beograđani žale zbog buke ili smrada, ograničenje ne postoji i nezadovoljnim komšijama su ruke u tom slučaju vezane.

“U Beogradu ne postoji ograničenje u broju kućnih ljubimaca koji se drže u stanovima. Broj životinja se posredno ograničava ispunjavanjem uslova koji zadovoljavaju držanje životinja u određenom prostoru-stanu. Na to utiču prvenstveno vrsta i veličina životinja, kao i veličina prostora za njihov boravak, što je regulisano Zakonom o dobrobiti životinja”, rekli su nam nadležni.

Kurir.rs/MONDO