Foto: Kurir

Na inicijativu predsednika Tokajeva

KAZASTAN DOMAĆIN MEĐUNARODNOG FORUMA U ASTANI: Svetski problemi i izazovi treba da budu prilika za globalnu saradnju i napredak

Planeta

Astana će od 8. do 9. juna 2023. godine biti domaćin Međunarodnog foruma u ​​Astani (AIF), koji je organizovan na inicijativu predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva i ima za cilj rešavanje globalnih problema u oblasti klime, nestašice hrane i energetske bezbednosti.

Očekuje se da će forum poslužiti kao platforma za istaknute delegate iz vlada, međunarodnih organizacija, biznisa i naučnih krugova i fokusiraće se na četiri ključna globalna pitanja, uključujući spoljnu politiku, bezbednost i održivost, energiju i klimu, i ekonomiju i finansije.

foto: Kurir

Tekst predsednika Kazahstana Kasima Žolmarta Tokajeva povodom predstojećeg skupa prenosimo u celosti:

Zašto je Kazahstan ove godine domaćin Međunarodnog foruma u ​​Astani?

U sve više polarizovanom svetu, Kazahstan često igra ulogu mosta između Istoka i Zapada, Severa i Juga. To je proizvod naše jedinstvene istorije i geografije. Kazahstan je vekovima bio mesto susreta kultura, doprinoseći ne samo raznolikosti naših naroda, već i istinskom duhu međusobnog poštovanja. Zato je vrednost globalne saradnje za nas prirodna. Upravo u tom duhu smo gradili našu viševektorsku spoljnu politiku, koja nam služi dugi niz godina.

Suočeni sa globalnim izazovima, ostajemo posvećeni globalnoj saradnji zagovarajući dijalog, trgovinu, multilateralizam i razmenu ideja. Nastavićemo da branimo međunarodno pravo i tražimo konstruktivnu uzajamnu saradnju sa državama širom sveta.

U tom kontekstu, pokrenuli smo Međunarodni forum u Astani, novu međunarodnu konferenciju koja će postati instrument za obnavljanje kulture multilateralizma na globalnom nivou. Što je najvažnije, Forum će takođe obezbediti nova sredstva za jačanje onih inicijativa, koje su često svedene na minimum.

Međunarodni forum Astana je jedinstven po tome što nudi platformu za globalne srednje sile da diskutuju o svojim stavovima i tačkama gledišta u odnosu na probleme današnjice, kao i da predlože sopstvena rešenja za ove probleme.

foto: Kurir

Prvi izazov sa kojim se suočavamo na forumu tiče se spoljne politike, bezbednosti i održivog razvoja. Svi znamo da su globalni mir i stabilnost trenutno ugroženi zbog tenzija između velikih svetskih sila. U međuvremenu, druga međunarodna pitanja, kao što su nuklearno razoružanje i izbeglička kriza, nastavljaju da vrše pritisak na krhke međunarodne sisteme i saveze. Štaviše, porast nacionalizma i populističkih pokreta u mnogim zemljama nastavlja da komplikuje međunarodne odnose, otežavajući pronalaženje zajedničkih dodirnih tačaka o pitanjima koja zahtevaju koordinisan globalni odgovor, i suočavamo se sa povećanim rizikom pribegavanja kratkoročnim neodrživim rešenjima za dugoročne probleme. Zato je važno da se okupimo na Forumu da nam pomognemo da izaberemo pravilni pravac odbrane naše zajedničke budućnosti.

Drugi problem koji zahteva globalnu koordinaciju su klimatske promene. Uticaji tih promena imaju razarajući efekat na planetu: porast nivoa mora, ekstremne klimatske pojave i gubitak biodiverziteta uzimaju svoj danak. Istovremeno, svetska zavisnost od fosilnih goriva čini sve težim smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i rešavanje klimatskih promena.

S druge strane, ne možemo zanemariti suštinsku ulogu industrije nafte i gasa u energetskoj bezbednosti i energetskoj tranziciji. Energetska tranzicija je složeno pitanje kome se mora pristupiti pažljivo kako ne bismo zaostajali za svetom u razvoju. Osim toga, pandemija COVID-19 izazvala je značajan ekonomski pad u celom svetu, i mnoge zemlje, kompanije i pojedinci čine sve napore da opstanu.

Pored toga, rastuća nejednakost prihoda i trgovinske tenzije koje se nastavljaju između velikih svetskih sila takođe izazivaju nestabilnost u globalnoj ekonomiji. Treći izazov se fokusira na ekonomiju i finansije, naglašavajući potrebu za koordinisanim globalnim odgovorom na ove ekonomske, ekološke i bezbednosne izazove.

Iako ovi izazovi mogu izgledati zastrašujuće, oni se takođe mogu posmatrati kao prilike za globalnu saradnju i napredak.

foto: Kurir

Radeći zajedno, međunarodna zajednica može da se pozabavi ovim pitanjima na Međunarodnom forumu u Astani i doprinese izgradnji stabilnijeg, pravednijeg i prosperitetnijeg sveta za sve.

Radujem se što ću ovog leta poželeti dobrodošlicu svetskim liderima iz javnog i privatnog sektora na Međunarodnom forumu u Astani kako bismo pronašli efikasna rešenja za ove probleme.

Hajde da se ujedinimo kako bismo našli novi put napred kroz snažnu i inkluzivnu globalnu saradnju.

(Kurir.rs)