Foto: Printscreen/pink

Potpisivanje sporazuma za paket energetske podrške srbiji

PREDSEDNIK SRBIJE: U jednom danu od EU dobili smo 1 odsto našeg budžeta, 165 miliona evra! Evo vidite Sinišu, kako je nasmejan

To je za nas veliki poklon, ogroman novac, Srbija mnogo zavisi od Evropske unije, rekao je predsednik. Priliv već u narednih nekoliko dana

Politika
> 11:14h

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas, u 10 časova, ceremonijalnom potpisivanju Finansijskog sporazuma za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji.

- Mi Srbi nekada ne umemo da iskažemo zahvalnost ali ću pokušati da objasnim građanima od kolikog je značaja ovo što je EU danas uradila za našu zemlju. U samo jednom danu od EU smo dobili 1 odsto našeg budžeta, 165 miliona evra! To je za nas veliki poklon, velike pare - rekao je predsednik dodavši da neretko potcenjujemo ono što EU čini za nas, a ovo nije jedino što je učinila.

foto: Printscreen/Pink

Predsednik je istakao i da će zahvaljujući ovoj donaciji koju je EU dala od svojih para, od svojih građana i poreskih obveznika, mnogi građani Srbije moći da plaćaju struju po mnogo nižim povlašćenim cenama, a tako ćemo sačuvati i brojna mala preduzeća.

"Srbija bez EU teško može napred"

- Ovo je za nas veliki poklon, koji strukturalno snaži kapacitete Republike Srbije i na tome smo beskrajno zahvalni. Za nas je važno ne samo da sarađujemo sa EU, već i da nastavimo svoj evropski put. Srbija umnogome zavisi od Evropske unije i bez nje teško može napred, rekao je predsednik. "Evo vidite Sinišu Malog, kako je nasmejan"

Predsednik je na kraju obraćanja rekao i kako je Siniša Mali, ministar finansija, najnasmejaniji, kako je razvukao osmeh. Inače, dodao je, oko 10. u mesecu stalno je namrgođen kad treba da isplaćuje razne stvari a nasmejan je samo kad mu je puna kasa.

Predsednik je kazao i da svake godine iz EU dobijamo 2 milijarde direktnoih investicija, a da je naša razmena povećana čak 4 puta, a naš izvoz u EU za čak 14,5 milijarde evra. Dodao je i da je ovo važno da se zna jer od ovog isplaćujemo naše nastavnike, profesore, medicinske radnike, gradimo puteve i pruge...

- Srbija mnogo zavisi od Evropske unije, građani moraju da znaju odakle dolaze investicije, posao za mlade, kako se hranimo... Hvala Ursuli fon der Lajen koja je došla u Niš a ne u Beograd jer Srbija nije samo Beograd - rekao je Vučić koji se zahvalio Žiofreu na ličnom angažmanu.

FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/Pink
FOTO: Printscreen/pink

- Danas je potpisano 165 miliona evra donacije budžetu Srbije za najranjivije porodice u Srbiji kao i za mala i srednja preduzeća. Priliv novca kreće u narednih nekoliko dana. Korist će imati 119.000 porodica koje će odgajati decu u toplom tokom 2023. godine. To znači i da će pekare moći da rade svoj posao i obezbeđivati ono najvažnije - hleb. Sporazum se potpisuje uoči Dana državnosti - rekao je šef Misije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, koji je naglasio da je EU uvek tu kao podrška Srbiji.

Ceremonija potpisivanja održaće se u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije.

Kurir.rs