Foto: Isaac Buj / ContactoPhoto / Profimedia

ne propustite

SVETSKA GLUMICA STIŽE U BEOGRAD NA FEST: Još kao tinejdžerka osvojila svet glume, a snimila je i FILM SA SRPSKIM REDITELJEM!

Kultura

Filmski festival FEST, koji se održava od 24. februara do 5. marta, prikazaće više od 100 filmova beogradskoj publici. Kako i dolikuje jednom od najstarijih festivala u zemlji, osim vrhunskih filmskih poslastica, Fest u Beograd dovodi i slavne goste.

foto: Annette Riedl / AFP / Profimedia

Na 51. FEST-u stiže čuvena nemačka i svetska glumica Nastasja Kinski. Ćerka Klausa Kinskog u svet glume ušla je još kao tinejdžerka i osvojila ga naprečac. Već prva glavna uloga u filmu Romana Polanskog "Tesa" donela joj je slavu i nagrade ("Zlatni globus"), a potom se ustoličila sa filmovima "Ljudi mačke" Pola Šredera", "Pariz Teksas" Vima Vendersa... Organizatori Festa će u Kinoteci prirediti i specijalnu projekciju velikog hita Nastasje Kinski "Tesa". Dramska umetnica igrala je u filmu srpskog reditelja Predraga Antonijevića "Spasilac".

foto: Promo

Umetnički direktor FESTa Jugoslav Pantelić otkrio je za Večernje Novosti još slavnih imena koji će se pokloniti publici.

- U Beograd dolazi muza Rajnera Vernera Fazbindera Barbara Sukova koja će festovskoj publici predstaviti svoj novi film "Dalilend" Meri Heron, u kome je ostvarila sjajnu ulogu Gale, supruge Salvadora Dalija. U goste nam stiže i čuveni glumac Udo Kir kao Adolf Hitler u filmu "Moj komšija Adolf" Leona Prudovskog.

Ova dva umetnika će biti zastupljena i u našoj selekciji Fest klasik, tako da će publika u Kinoteci moći da vidi, uz Barbarino prisustvo, Fazbinderovu "Lolu". U čast Uda Kira, a po njegovoj želji, prikazaćemo "Znak đavola", u kome je ostvario prvu glavnu ulogu, a partnerka mu je bila naša Olivera Katarina - kaže Pantelić i dodaje da će uz već najavljene laureate Lordana Zafranovića i Den Tane, dobitnici Beogradskog pobednika biti Barbara Sukova i Udo Kir.

foto: MCF, Fest visual

Fest otvara svetska premijera novog dela Fransoe Ozona "Zločin je moj", koji pripada liniji girl power filmova, a Pantelić napominje da se ta "moć žena" ogleda i kroz izbor poznate producentkinje Jelene Mitrović kao predsednice žirija, kao i to da trećinu programa čine ostvarenja koje su režirale žene.

foto: Miljan Gogic

A na zatvaranju publika će videti poslednji film nedavno preminulog velikana Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", čime je sebi za života ispunio veliku želju - da adaptira i režira film po čuvenom romanu svog prijatelja Branimira Šćepanovića.

(Kurir.rs / Novosti)

Bonus video: