Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

specijalne jedinice

VOJSKE IH TRAŽE, ALI NE MOŽE SVAKO U SNAJPERISTE! Evo koje četiri sposobnosti su neophodne da bi se prošla selekcija

Društvo

Na poligonima i vežbalištima Centra za obuku kopnene vojske, u toku je individualna specijalistička obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koji se osposobljavaju za dužnost snajperiste u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Obuka traje šest nedelja, a pohađaju je vojnici generacije „decembar 2022” koji su na gađanjima ostvarili najbolje rezultate i pokazali psihofizičku spremnost za izvršavanje zahtevnih zadataka snajperiste. Kako izgleda obuka budućih snajperista, govorio je u emisiji Puls Srbije Branko Bogdanović, urednik portala Oružje online.

foto: Kurir televizija

- Mi moramo znati da po novim programima koje razvijaju najnaprednije zemlje, poput SAD i Rusije postoji tendencija da jedinični ili vodni snajperista bude uključen u svaku vrstu vojne jedinice. Kod nas se i selekcija i obuka sprovodi po svetskim standardima, tako da se obučavaju i vodni i individualni snajperisti - rekao je Bogdanović, a potom objasnio u čemu je razlika između ove dva tipa boraca:

- Individualni snajperista radI u paru sa osmatračem i samostalan je u svojim dejstvima. Upotreblajva se za dejstva na velikim daljinama, dok vodni ili jedinični pripada jedinici i obučen je za dejstva određenim tipom oružja. On bi praktično trebalo da ima isti tip oružja kao i svak vojnik u jedinici. Tako on može delovati i kao snajperista i kao običan borac pešadinac.

Bogdanović je objasnio kakve su predispozicije potrebne da bi neko prošao selekciju.

- Snajperista mora biti vrhunski strelac, ali ja mislim da su psiho fizičke osobine daleko važnije. Najbitnije je da ima strpljenje, mogućnost logičkog razmišljanja, preciznog uočavanja i pravovremene reakcije. To su bitni elementi na koje se mora obratiti pažnja - kaže Bogdanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud