Foto: EPA Dmitry Astakhov Sputnik Gove

NOVI OBRT

PUTIN SUSPENDOVAO SPORAZUM NOVI START: Da li počinje trka u nuklearnom naoružanju?

Planeta
> 21:12h

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o ograničenju nuklearnog naoružanja, poznatijem kao Novi START, potpisanom 2010, i zapretio je da će sprovesti nove nuklearne probe ako to prvo učine SAD!

Ovim sporazumom se ograničava broj nuklearnih bojevih glava dugog dometa koje dve zemlje mogu da rasporede i ograničava upotreba raketa koje mogu da nose atomsko oružje.

Potpisan 2010.

- Rusija suspenduje učešće u sporazumu START - rekao je Putin u govoru o stanju nacije i dodao da se Rusija još ne povlači potpuno iz tog ugovora.

Kazao je da Rusija mora da bude spremna da nastavi testiranje nuklearnog oružja ako SAD to prve učine.

Rusija i SAD su 2010. potpisale sporazum Novi START, koji ograničava na 1.550 broj nuklearnih bojevih glava dugog dometa koje dve sile mogu da razmeste, kao i upotrebu projektila koji mogu da nose atomsko oružje.

Sporazum dozvoljava uzajamno proveravanje nuklearnih baza i pomoćnih objekata. Suspenzija i eventualno raskidanje sporazuma očekivano će dovesti do nove trke u naoružanju poput one ih 80-ih.

Putin je rekao da je Rusija pokušala da reši sukob u Donbasu na istoku Ukrajine mirnim putem i optužio Zapad da je kriv za rat, a da je posvećenost Zapada miru "svirepa laž".

Izveštaj UN

Ubijeno ili ranjeno 19.000 civila

Više od 19.000 civila ubijeno je ili ranjeno u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju pre gotovo godinu dana, saopštio je Savet UN za ljudska prava, uz ocenu da je to samo "vrh ledenog brega". U novom izveštaju navode se brojevi od najmanje 7.199 ubijenih civila i 11.756 ranjenih, iako se veruje da su pravi gubici znatno veći. Oko 90 odsto žrtava ubijeno je vatrenim oružjem, stoji u izveštaju.

- Želim da ponovim, oni su krivi za rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo - rekao je Putin i ponovio da Zapad hoće da iskoristi sukob u Ukrajini da "završi s Rusijom" i da je odgovoran za eskalaciju.

- Elite Zapada ne kriju svoj cilj, naneti strateški poraz Rusiji, odnosno završiti s nama jednom zauvek - rekao je Putin tri dana pre prve godišnjice ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Analitičari za Kurir

Darko Obradović "Traži krivca za vojni fijasko"

Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu:

- Putin je raskinuo ugovor s ruskim narodom. On je 2000. na Novu godinu obećao Rusima mir, bezbednost i prosperitet, da bi 2022. obećao majkama i ženama da njihovi sinovi i muževi neće ginuti, a sada 2023. traži u Zapadu krivca za svoj vojni fijasko u Ukrajini. Nismo čuli opipljive argumente kako misli da spreči izolaciju Rusije. Ovo je ratni propagandni govor gubitnika. Namenjen je prosečnom Rusu kao objašnjenje zašto će da pogine u Ukrajini.

foto: Kurir televizija

Dejan Miletić "Cilj govora homogenizacija nacije"

Dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije:

- Putinov govor je bio u skladu homogenizacije nacije, što je posledica usložnjavanja vojne situacije na frontu. Činjenice govore da smo sve bliže crvenoj liniji kada se s konvencionalnog prelazi na nuklearno oružje. Ceo svet se talasa i naoružava van okvira sukoba Rusije i Ukrajine. Rusija kao jedna od najjačih nuklearnih sila mora biti spremna na dalje usavršavanje svog nuklearnog naoružanja usled očekivane eskalacije. Sve upućuje na to da će rat trajati godinama.

foto: kurir tv

Rat se nastavlja

On je obećao da će "pažljivo" nastaviti vojnu kampanju:

- Da bi osigurali bezbednost naše zemlje, uklonili pretnje koje dolaze od postojećeg neonacističkog režima u Ukrajini od državnog udara 2014, odlučeno je da se sprovede specijalna vojna operacija. I mi ćemo rešavati korak po korak, pažljivo i metodično.

Ovo je bio 18. po redu tradicionalni godišnji Putinov govor. Izostao je samo 2022.

Savetnik Bele kuće za Nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je Putinov govor opisao kao "apsurdni i antizapadni", dok je Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao da je ruski predsednik u govoru "demonstrirao konfuziju i irelevantnost".

Kurir.rs