Foto: Andrej Pap

Pesniku Andriji Raduloviću dodeljena književna nagrada „Nebojša Devetak” u Vrbasu

Kultura
> 16:08h

Biblioteka „Danilo Kiš“ u Vrbasu obeležila je danas 22. februar – Dan ustanove i dan kada je rođen veliki književnik čije ime nosi trideset dve godine.Tom prilikom, tradicionalno je dodeljena književna nagrada „Nebojša Devetak“, za najbolji prilog u književnom časopisu „Trag“ i nagrade čitaocima.

foto: Andrej Pap

Žiri u sastavu Saša Radojčić, predsednik, Đorđo Sladoje i Branislav Zubović doneo je odluku da se ove godine nagrada dodeli pesniku Andriji Raduloviću, za poeziju objavljenu u dvobroju 67–68.

Andrija Radulović (1970), istaknuti pesnik, autor je dvanaest knjiga poezije i dve antologije. Njegova poezija prevedena je na dvadeset sedam jezika i zastupljena u nizu domaćih i stranih izbora, atlasa i antologija poezije. Za svoje pesništvo dobio je više nagrada: „Marko Miljanov“, „Radoje Domanović“, „Pečat varoši sremskokarlovačke“, „Kočićevo pero“, „Simo Matavulj“, „Balkanika“ (Rumunija), „Noside“ (Unesko, Italija), „Boris Kornilov“ (Sankt Peterburg, Rusija), Gramata Literarnog muzeja Bugarske (Sofija), „Božidar Vuković Podgoričanin“.

foto: Andrej Pap

Radulović je član redakcije beogradskih „Književnih novina“ i jedan je od osnivača Književnog društva „Njegoš“. Živi u Podgorici.

Časopis „Trag“ jedan je od najistaknutijih u srpskoj književnoj periodici, sa prozom, poezijom, esejima, književnim kritikama i prevodima više stotina autora. Biblioteka u Vrbasu izdaje ga u kontinuitetu od 2005. godine.

FOTO: Andrej Pap
FOTO: Andrej Pap
FOTO: Andrej Pap
FOTO: Andrej Pap

U spomen na pesnika Nebojšu Devetaka i u čast dobitnika nagrade pesnika Andrije Radulovića stihove su kazivali pesnici Miroslav Aleksić i Blagoje Baković. Pesnik Igor Mirović ovom prilikom kazivao je pesme iz svoje četvrte knjige poezije „Svetlo u svetioniku“.

Grad Vrbas