Foto: Shutterstock

zanimljivo

KAKO PRAVILNO SKUVATI ČAJ I MAKSIMALNO ISKORISTITI KESICU? Jedan potez je najbitniji i čini ČUDA, a evo šta treba izbegavati

Žena

Mnogi vole ujutru umesto kafe, da popiju šoljicu čaja. Kamilica, nana, zeleni, crni - svaki od njih se razlikuje i ima poseban metod pravljenja, kao na primer koliko dugo treba da odstoji.

Da li šećer kvari ukus ili da li treba ostavljati vrećicu čaja u šolji, samo su neke od nedoumica. Međutim, ko će bolje znati da ga napravi od Engleza, odnosno Britanaca koji dnevno popiju više od 100 miliona šoljica čaja.

foto: Shutterstock

Džek Mekmulon iz poznate britanske proizvodnje čajeva otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni deo procesa pravljenja čaja - a to je strpljenje. Pa tako, da biste zaista dobili što bogatiji ukus čaja, trebalo bi da ga pokrijete nečim, poklopcem ili tanjirićem kada je reč o šolji.

"Ovo zadržava više toplote i održava konstantnu temperaturu, što omogućava da se listovi čaja razviju i da se arome oslobode", rekao je Džek i otkrio kako da poboljšate ukus čaja. Sve što treba da uradite jeste da lagano promešate kesicu čaja dok stoji.

foto: Profimedia

Ali koliko dugo treba kesica da stoji?

U suštini, vreme zavisi od vrste čaja. Pa tako, ako ste ljubitelji crnog čaja Džek predlaže da kesicu čaja držite četiri minuta. U suprotnom, ako ga ostavite duže, on bio postao neprijatno gorak i opor. Ukus čaja se takođe svodi na temperaturu vode. Džek je otkrio da je slatka tačka kuvanja između 95-98 stepeni Celzijusa.

Važna je i vrsta šolje!

Još jedna zanimljivost stiže iz Engleske. Verovali ili ne, odabir prave šolje od vitalnog je značaja za ukus vašeg čaja.

"Odabir prave šolje za održavanje toplote i njeno efikasno zadržavanje, a da pritom ne utiče na ukus, ključni je deo pravljenja ukusne šoljice čaja", objasnio je Džek i dodao da staklo, kineski i običan porcealn su glatki materijali i neće uticai na ukus čaja.

foto: profimedia

Šećer - da ili ne?

Što se tiče stavljanja šećera u čaj, trudite se da ga izbegavate, a kao odlična zamena zato jeste med. Dodatni i prekomeran unos šećera može da utiče na dijabetes, pojavu karijesa, ali i viška kilograma.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video: