Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

TAJNE SRPSKOG PODZEMLJA

LJUBA ZEMUNAC PREBIO NA MRTVO IME ROĐENOG BRATA BLISKOG TITOVOG SARADNIKA Ovako je žestoki momak počeo da radi za državu

Crna Hronika

Aleksandar Jovović Jovke, jedan od žestokih momaka sa beogradskog asfalta, izjavio je za beogradske medije da je Ljubomir Magaš radio za jugoslovensku Kontraobaveštajnu službu.

- Kažu Ljuba nije radio za službu... On je bio prvi od momaka koji je radio za KOS. Stariji znaju ko je bio Peko Dapčević i njegov brat Vlada koji je ostao veran Staljinu i pobegao u rusku ambasadu. Oni ga sprovedu u Rumuniju i kažu mu da odatle ide dalje za Rusiju. Ljuba Zemunac dobija zadatak da Vladu Dapčevića vrati do naše granice, odakle će ga naši preuzeti. Ljuba ga nađe u Temišvaru, nokautira ga, stavi u gepek, dovede na granicu i preda vojsci. Eto to je bio prvi slučaj za koji ja znam - rekao je Jovović.

Vlado Dapčevićfoto: Printscreen/ Youtube Crvenalnicijativa

Dodaje da čuveni Ljuba Zemunac ne bi mogao da opstane u srpskom podzemlju da nije imao podršku tajne jugoslovenske službe.

- Da se niko ne ljuti, ne bi mogao Ljuba da bude tako dugo u inostranstvu kao četnik, a Magaš je, po ocu Hrvat, po majci Srbin i da bude prihvaćen, nego je tako naložila služba. Međutim, Nemcima se to nije svidelo i onda dolazi do njegovog ubistva koje je izvršio Goran Vuković - ispričao je Jovke.

Ljuba Zemunac je rođen 27. maja 1948. godine u Zemunu. Učio je za auto-limara, međutim, škola ga nije zanimala, počeo je da trenira boks, a ubrzo se okrenuo i kriminalu. Važio je za prvog srpskog bosa u Nemačkoj.

Ispred suda u Frankfurtu Ljubu Zemunca ubio je Goran Vuković 10. novembra 1986. godine.

Kurir.rs