Foto: Printscreen/Youtube, Stefan Jokić

žestok momak

KNELE SKAČE NA KORDON POLICIJE: Isplivala RETKO VIĐENA FOTKA iz devedesetih, tog dana je dvoje ljudi POGINULO od metka (FOTO)

Crna Hronika

Krajem osamdesetih, Beogradom vlada voždovačka grupa kriminalaca koju vodi Goran Vuković zvani Majmun, inače ubica Ljubomira Magaša tj. Ljube Zemunca.

Među njima je i poznati Đorđe Božović Giška koji za svog pulena uzima mladog Kneževića Kneleta.

Giška Božović, rođen u Peći 1955. u Peći, bio je bokser i kriminalac, krupan i jak čovek koji se pridružio Vuku Draškoviću i njegovom Srpskom pokretu obnove, najvećoj opoziciji vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Prateći tadašnji trend, osniva paravojnu formaciju Srpska garda koja kratko učestvuje u tek započetom ratu u Hrvatskoj. Knežević, kao Božovićev najbolji đak, postaje član Garde i navodno učestvuje i u borbama u Borovu selu kod Vukovara. Postaje i deo obezbeđenja Vuka Draškovića, a na nekim snimcima demonstracija 9. marta 1991. vidi se kako stoji odmah do Draškovića na spomeniku knezu Mihajlu na Trgu Republike.

Jedno od najtužnijih i najtežih sećanja jeste i ono kada je stradalo dvoje ljudi. Na ovoj fotografiji se vidi Knele koji probija policijski kordon.

Pored tih poslovno-političkih veza, mladi i temperamenti Knežević često upada u probleme sa drugim kriminalcima. Zbog svađe oko učestvovanja u poslovima auto-otpada, puca u noge kockaru Zoranu Kovačeviću Koči u punom klubu „Tifani". Ispred kafića „Freska" u prepone ga je ranio Crnogorac Milan Janković zbog neke svađe. Spasao se skokom kroz prozor. Nepoznati napadači su mu ispred kluba „Nana" na Senjaku kalašnjikovima isrešetali porše dok je sedeo u njemu. Nijedan metak ga nije pogodio. Učestovao je i u mnogim drugim pucnjavama u gradu.

Kurir.rs