Milovan Drecun o pregovorima u Briselu, Foto: Kurir tv

pregovori u briselu:

DRECUN O FRANCUSKO-NEMAČKOM PREDLOGU: Situacija je strašno teška! Mi nećemo priznati lažnu državu Kosovo

Politika
> 12:22h

Još jedna, nova runda dijaloga sa Prištinom odigrala se juče u Briselu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je sastanak bio težak, i da će ih biti još u narednom periodu.

Vučić je napomenuo je da juče nisu govorili o evropskom predlogu za KiM, nego o implementaciji nečega iz prošlosti.

"Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi.

foto: EPA Stephanie Lecocq, Kurir TV

To upravo jeste implementacija. Na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni - Zajednica Srpskih opština", rekao je Vučić . Predsednik je ponovio da će se razgovori nastaviti, ali da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet.

foto: printscreen

Milovan Drecun predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljkom Milicom Marković, o dešavanjima koja su se odigrala juče u Briselu.

Drecun je naglasio da su dešavanja u Briselu i dalje predlog, a ne gotov nacrt sporazuma.

- Treba da se implementira, primeni nešto što je dogovoreno. Nije postignut sporazum. Možda će se približiti sporazum. Borelj kaže da će se raditi na izmeni i da tek treba da se razgovara i pregovara. On širi nerealan optimizam, ali tako složen problem nije moguće rešiti tako brzo - rekao je Drecun.

Briselskim sporazumima nećemo dogovarati ništa novo, nego ono što smo dogovarali pre 10 godina, a to je ZSO - naglašava Drecun.

- Kurti mora da prihvati da se razgovara o nacrtu statuta koji je pripremio upravljački tim. Ovako su sve zbrzali, pokušali su da ubace ZSO. Lajčak će pokušati da pegla stvari, obaviće se još jedan sastanak u Severnoj Makedoniji. Realan napredak bio bi da se formira ZSO. Mora na tome da se radi. Nije ovde stvar rokova. Dajte da formiramo zajednicu. Pitate recimo Borelja. Pričate o samoupravi, a nećete da formirate ZSO. U čemu je američka politička podvala sad? Da bismo mi zaboravili ZSO, nego ćete preko neke izmišljene samouprave da nas naterate da zaboravimo ZSO da bi umirili Kurtija - kazao je Drecun.

Šta vi mislite, kako kaže Drecun, da je Srbija toliko glupa?

- Govori se o principima kao što je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Kako mislite, da je srpska strana toliko politički glupa i naivna da će se odreći toga? I da vam neće reći, čekajte, čiji integritet da mi poštujemo? Zašto je stvorena Evropska unija? EU bi morala da bude opreznija. Ja sve upozoravam na to. Ako želite da destabilizujete Balkan u uslovima geopolitičkih turbulencija zbog rata u Ukrajini, onda slobodno pritiskajte Srbiju. Mi nećemo priznati lažnu državu Kosovo niti ćemo se saglasiti sa njenim članstvom u EU. Oni tu nešto balansiraju, pa govore o samoupravi, a ne o formiranju ZSO. Mora da se implementira zajednica. Ovo je jedna mešavina hibridni papir koji pokušava da ostvari napredak, a niko neće reći zašto urušavate teritorijalni integritet Srbije? - rekao je.

On misli da uprkos svemu, neće dovesti srpsku stranu do potpisivanja "Kosova" kao države.

- Oni uopšte ne poznaju srpski narod. Evo sad seli su tu, doneli neke papire. I sad će šta? Žele da dobiju na vremenu. Odjednom Lajčak daje jednu nesuvislu izjavu: Moraće da se realizuje sve onog trenutka kada Srbija i "Kosovo" uđu u EU. Čekajte molim vas, kako to, tolike godine smo potrošili sa EU i sad odjednom ove nerealne izjave i nerealne ocene. Znači, očigledno im se žuri. Ovde se stvaraju nepotrebne tenzije, i to najveći pritisak je na Aleksandra Vučića. On je jasno rekao da nisu ništa potpisali - kazao je Drecun koji francusko- nemački predlog smatra greškom.

- Taj predlog je kancer jer on izjeda iznutra predlog. Početna osnova tog predloga je da je Kosovo samostalna država! U narednom periodu mislim da je situacija jako teška. Dok god teraju Srbiju da prihvati nešto što nije naš interes to nije dobro, i nama nema prostora za napredak - rekao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud