Foto: Grad Novi Sad

GRAD NOVI SAD DO SADA SUBVENCIJAMA POMOGAO 15 PRIVREDNIH GAZDINSTAVA

Gradonačelnik Đurić: Grad je u ovoj godini izdvojio devet miliona dinara iz budžeta, tako jačamo male preduzetnike

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je danas gazdinstvo organske proizvodnje porodice Kuzmanović na Čeneju, koja od 2015. godine učestvuje u Programu razvoja organske proizvodnje na teritoriji Grada.

Vesti
> 16:40h

-Ovo sve fantastično izgleda što su oni kao porodica uradili i što im je Grad pomogao kroz subvencije. Mašine im je subvencionisao Grad Novi Sad i nastavićemo dalje da ulažemo. Oni su 2015. godine registrovali poljoprivredno gazdinstvo i uzeli su učešće u programu koji radi Gradska uprava za privredu za razvoj organske proizvodnje. Grad Novi Sad je 2021. godine uveo novu meru bespovratno sufinansiranje organske proizvodnje, nabavku i opremu za preradu, kao i izradu vizuelnog identiteta. Tako jačamo male preduzetnike. Sanja Kuzmanović 2021. godine osniva preduzetničku radnju za prepadu voća i povrća “Organic Salaš 275 Čenej”. Izradu vizuelnog identiteta takođe finansira gradska uprava. Grad je i u ovoj godini izdvojio devet miliona dinara u budžetu, do sada je ukupno isplaćeno 22 miliona dinara. Pomogli smo 15 malih privrednih gazdinstva i preduzetničkih radnji, što njima znači- naveo je prvi čovek Novog Sada.

Na gazdinstvu Kuzmanovića gaji se 30 i 40 vrsta povrća u plastenicima, a na otvorenom polju imaju dve kulture u toku sezone. U njihovom vlasništvu nalazi se i vakum kada za vakumiranje kiselog kupusa i zatvaranje tegle.

-Nešto što je Grad Novi Sad učinio za proizvođače je značajno svima nama. Subvencije od 2015. godine kroz seme i potreban materijal svajke godine za primarnu biljnu proizvodnju je nešto što je nama mnogo pomoglo i mi smo prešli sa 0,8 hektara na 3,5 hektara organske proizvodnje. Vizuelni identitet je značajan za svakog proizvođača jer će ljudi zanti šta kupuju i od koga- istakla je Sanja Kuzmanović.

Grad Novi Sad