Foto: Kineska medijska grupa

kina

Kineski ministar spoljnih poslova sastao se sa novinarima da razgovara o diplomatiji

Planeta

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang održao je danas konferenciju za novinare povodom Prvog zasedanja 14. Svekineskog narodnog kongresa.

Ćin na konferenciji je odgovorio na pitanja novinara iz Kine i inostranstva o kineskoj spoljnoj politici i međunarodnim odnosima.

Modernizacija Kine sa populacijom većom od 1,4 milijarde ljudi je podvig bez premijera u ljudskoj istoriji i značajna je za ceo svet. Kineska modernizacija odgovara stvarnosti Kine, i služi kao važan izvor inspiracije za druge zemlje, stavljajući ljude na prvo mesto i postajući osnova zajedničkog prosperiteta za sve, rekao je Ćin na konferenciji.

Kina će se i dalje suprotstavljati svim formama hegemonizma, mentaliteta hladnog rata, konfrontacije i zaštitiće interese kineskog nacionalnog suvereniteta, bezbednosti i razvoja, rekao je Ćin.

Kada je reč o razvoju, Ćin je naglasio da će Kina dalje promovisati otvoren i kvalitetan razvoj na visokom nivou, suprotstaviti se jednostranim sankcijama, braniti otvorenu i inkluzivnu globalnu ekonomiju i pružiti nove mogućnosti svetu kroz novi razvoj Kine.

Kina će i dalje promovisati multilateralizam i izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnosti čovečanstva, dodao je.

Kurir,rs/Kineska medijska grupa