Foto: Lightworks Media / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, Ilusrtracija

neverovatno umeće hirurga

"IMATE NULA ODSTO ŠANSE...": Mladić (17) iz Hrvatske pilao drva, pa OSTAO BEZ ŠAKE! Ono što je usledilo je pravo medicinsko ČUDO

Hrvatska

"Imate nula odsto šanse da se vašem sinu spasi šaka. Morate hitno za Zagreb", kazali su u splitskom KBC-u roditeljima 17-godišnjaka iz Kaštela, koji je u utorak u večernjim satima na cirkularu za sečenje drva ostao bez šake leve ruke, piše Jutarnji list.

Učenik veterinarske škole, zaljubljenik u pčelarstvo, u društvu devojke radio je košnicu u podrumu porodične kuće, ali trenutak nepažnje, odnosno jedna pogrešna odluka, mogla ga je stajati teškog invaliditeta.

"Bilo je oko 21:30 kada je u stan dotrčala devojka sina i rekla da je nastradao. Scena je bila strašna, sve je bilo puno krvi, ali srećom, sin je bio pribran i zatražio vrećicu u koju bi stavio šaku, koja je visila na koži", priča majka povređenog mladića.

foto: Shutterstock, Ilustracija

Pogrešno je procenio pilanje daščice dužine od nekoliko centimetra, pa je zbog vibracije, koju je prouzrokovao cirkular, mladić prerezao dlan sa svim prstima.

"Suprug ga je hitno odveo na hitnu u Kaštelima, odakle je prebačen za Split. Tamo su ustanovili da mu ne mogu pomoći. Bio je plan da se ide helikopterom, ali zbog nevremena smo išli kolima hitne pomoći - priseća se majka i dodaje kako je već u vožnji prema hitnoj gubio svest zbog gubitka krvi, boli i šoka koji je pretrpio.

Čim su ga pripremili za put, krenuo je prema Zagrebu uz stalnu transfuziju krvi.

"U KB Dubrava su nas dočekali i odmah je krenuo na operaciju koja je potrajala pet sati. Srećom sve je dobro prošlo. Biće dug oporavak, ali s obzirom na to da je mogao da ostane bez šake, dobili smo najbolji mogući ishod", kaže majka i dodaje da je do neba zahvalna svima u KB Dubrava, koji su pomogli njenom sinu.

Prim. Rado Žic, načelnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku hirurgiju, navodi kako su od splitskih kolega dobili informaciju da im stiže pacijent s teškom povredom.

foto: Shutterstock

"Oko pola četiri ujutru primili smo mladića, a već pola sata kasnije naš hirurg Božo Gorjanc počeo je sa zahvatom", pojašnjava prim. Žic.

Ovakvi zahvati, pojašnjava prim. Žic, uvek su zahtevni jer je važno vratiti što više funkcija šake. Mladiću je trebalo prišiti odrezan dlan, ali i rekonstruisati žile, kako bi se uspostavio krvotok, osposobiti tetive kao i živce, ali i fiksirati kosti.

"Sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Naravno, pred mladićem je oporavak. Još će oko nedelju dana biti na lečenju u bolnici, nakon toga će krenuti s terapijama, a nisu isključene ni dodatne operacije, ali ovo je najbolji mogući ishod", govori dr.Žic i govori da je u ovakvim slučajevima važno hitno reagovati i što pre početi sa zahvatom.

Što se tiče ovakvih povreda, prim. Žic kaže kako su relativno retke.

"Imamo oko 50 slučajeva godišnje da neko ostane bez prsta, ali baš da je cela šaka u pitanju je ređe. Možda maksimalno 10 slučajeva godišnje. Takve povrede uglavnom nastaju na radu, sportu ili u saobraćajnim nezgodama", zaključuje prim. Žic.

(Kurir.rs/Jutarnji list)