Foto: Shutterstock

važno je znati

SARDINE SU ZDRAVE, ALI EVO KO NE SME DA IH JEDE: Ljudi koji imaju ove 3 bolesti bi trebalo da ih izbegavaju naširoko zbog ovoga

Život

Nutricionisti naglašavaju koliko je sardina korisna za zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na trpezi.

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi "Američka asocijacija za srce i kradiovaskularne bolesti", a prenosi potal Webmed.

foto: Shutterstock

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike

- 191 kalorija - 22,7 grama proteina - 10,5 grama masti - 8,2 mikrograma vitamina B12 - 48,5 mikrograma selena - 250 jedinica vitamina D - 451 miligram fosfora - 351 miligram kalcijuma - 4,8 miligrama niacina - 2,7 miligrama gvožđa - 365 miligrama kalijuma - 35,9 miligrama magnezijuma - 0,2 miligrama bakra - 1,9 miligrama vitamina E - 0,2 miligrama vitamina B6 - 1,2 miligrama cinka

Pozitivni efekti na zdravlje

Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti, piše Nportal.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme da ih jede

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svežem obliku ili konzervisane, nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju.

Posebno sardine iz konzerve sadrdže velike količine natrijuma koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

foto: Profimedia

Visok pritisak

Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva obezbeđuje oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak treba da ograničite unos natrijuma jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu.

Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije za duplo.

Giht

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu.

Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti jedenja ribe. Možete da pijete suplemenate ribljeg ulja ili jedete bakalar.

foto: profimedia

Kamen u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu.

Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

(Kurir.rs)

Bonus video: