Foto: Zorana Jevtić

Televizija

ŠANSA KOJA JE STIGLA KAO POZIV S NEBA! Radivoje Raša Bukvić u poslednjem filmu Puriše Đorđevića: Sreo sam mladića U TELU STARCA

Kultura

Poslednji film reditelja Mladomira Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", prema istoimenom romanu Branimira Šćepanovića, zatvorio je prošle nedelje 51. Fest. Glavna uloga Marka poverena je Radivoju Raši Bukviću, a u podeli su i Petar Božović, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač i Lazar Jovanov. Tim povodom Bukvić za TV Ekran evocira uspomene sa snimanja, ali govori o i nastavku snimanja "Bese".

foto: Promo

Kako je izgledao vaš prvi susret s Purišom Đorđevićem?

- Puriša je propustio da vidi mnoge generacije glumaca u srednjim godinama i mlađe, pa je za svoj film radio kasting, u čemu mu je pomogao Ljubiša Ristić. On me je pozvao da se upoznam s Purišom jer je čvrsto verovao da će ova uloga biti moja, kako je na kraju i bilo. A Puriša i ja smo se prepoznali pri prvom susretu. Očekivao sam da vidim jednog starog čoveka, a sreo sam mladića u telu starca. Razgovarali smo kao da smo generacija. Više mi i nije postavljao pitanja, dao mi je šansu da zaigram Marka.

foto: Kurir Televizija

Jeste li čitali roman pred snimanje filma?

- Roman sam pročitao nekoliko puta još u dvadesetim. Razmišljao sam tada kako bi bilo dobro da se ekranizuje. S jednim rediteljem sam čak i razmišljao da napravim scenario, ali osim kafanskih priča i naših maštanja nismo došli ni do prve ruke scenarija. Kad su me predložili za ovaj film, imao sam osećaj kao da je poziv došao s neba, jer sam ovo želeo i pre dve decenije.

U kakvom sećanju vam je ostao rad na ovom filmu?

- Prirodan je nastavak filmova "Devojka", "Jutro" i "Podne". Puriša tokom snimanja ima potrebu da improvizuje, bez obzira na to što već ima napisan scenario. Nije robovao romanu, već je kreirao film na setu. Teško je njega uporediti s bilo kojim drugim rediteljem. Na kraju te njegove improvizacije sve vrlo ima smisla. Naše je bilo samo da ga pratimo.

foto: Miljan Gogic

Kako ćete ga pamtiti?

- Kao vedrog i radoznalog mladića. Nisam imao osećaj da radim s čovekom koji ima 98 godina.

Radili ste paralelno i film "Lančana rekacija" s Bjelogrlićem. Kakva su vam očekivanja?

- Prvi put igram u isto vreme na srpskom i francuskom. Obično sam igrao uloge na jednom od ta dva jezika. Bjela voli da snima film dok ne bude zadovoljan. Video sam materijal u montaži, što ne volim da radim. Svojim komentarom mogu da osujetim reditelja, a film treba da bude njegova vizija od početka od kraja. Nadam se da ćemo ga videti krajem ove ili početkom sledeće godine. Očekujem od njega mnogo, što ne mogu da sakrijem.

foto: Nenad Kostić

Čeka vas i snimanje nastavka "Bese"?

- Ne znam još svoj plan do kraja godine, nadam se da bi ove godine trebalo da krenemo sa snimanjem.

Šta je s vašim Nikolom Teslom i filmom "Iz svetla: Luminous"?

- Film je zbog korone bio stopiran jer smo deo novca očekivali iz inostranstva. Nije se odustalo od snimanja, ali trenutno se čekaju finansije.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video: