PREDSTAVA NASTALA PO PESMAMA ŠABANA ŠAULIĆA! Reditelj Nešković: On nam priča tuđe priče, za razliku od, recimo, TOME ZDRAVKOVIĆA

Nikola Milosavljević/Studio Brada Narodno pozorište Niš

Narodno pozorište u Nišu obeležilo je proteklog vikenda 136. rođendan premijerom predstave "San o zavičaju" Ivana Velisavljevića, nastale po motivima pesama Šabana Šaulića. U komadu igra 11 glumaca niškog teatra, a reditelj Milan Nešković veruje da će ovo delo biti jedno od onih za koje će rezervacija biti potrebna mesecima unapred.

Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

- Dve stvari su me privukle ovoj priči. Poetičnost samog teksta Ivana Velisavljevića, jedna zaista začudna i drugačija poetičnost. Ovo je donekle njegov autobiografski komad, lični komad, jer je on iz tog mesta, on je osoba sa invaliditetom i otuda ta poetičnost. Pored toga, sam način pričanja priče i sama priča koja se nalazi u svakoj pesmi Šabana Šaulića, koje je Ivan jako pametno odabrao, najdramskija su stvar u narodnoj muzici koja postoji, u smislu zapleta. Mi bismo mogli po teoriji drame, po Frajtagovoj piramidi, da posmatramo zaplet u svakoj njegovoj pesmi i tekstu - izjavio je Nešković za sajt pozorišta.

Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Reditelj je uporedio ceo komad s filmom "Toma".

- On nam priča priče tuđe, za razliku od, recimo, Tome Zdravkovića, koji nam uvek priča o sopstvenim gubicima, o sopstvenim ljubavima, o konkretnim stvarima, o sopstvenoj nesreći. Ne nipodaštavam time Tomu, za kog mislim da je možda najveći pevač narodne muzike. Šaban to pakuje u opšte fenomene, pričajući naravno i o sebi, ali praveći priče o drugim ljudima i izmišljajući nove likove, koji su poslužili kao inspiracija Ivanu Velisavljeviću za ovaj komad. Meni, sada kada sam ga upoznao, neke druge Šabanove pesme poslužile su kao nadogradnja za tu poetiku. S obzirom na to da su četiri Šabanove pesme utkane u sam tekst, kako ih ne bismo ponavljali, mi smo pridodali još četiri nove, jer Šaban zaista ima veliki, bogat opus. Iz originalnog teksta zadržane su dve pesme, "Snežana" i "Dva galeba bela" - objasnio je reditelj.

PROMO/Aleksandar Kujučev 
foto: PROMO/Aleksandar Kujučev

Predstava nije mjuzikl.

- Naši aranžmani su i dalje Šabanova muzika, tj. srpska dvojka, ali je prilagođena pozorišnom jeziku i pozorišnim songovima. Ne zbog kvaliteta, svi fantastično pevaju, odlično i sviraju, ali mi ne pravimo koncert u pozorištu, nego pravimo pozorišnu predstavu koja ima dosta songova, koji pomažu upravo izbacivanju onog emotivnog iz čoveka. Ti možeš kroz pesmu da ispričaš ceo svoj život u dva do tri minuta, a za to bi ti kroz monološku formu trebalo dva sata - zaključuje Nešković.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"TO NIJE BIO PRAVI TOMA ZDRAVKOVIĆ!" Pevač žestoko napljuvao film "Toma", pa otkrio KO JE ZAPRAVO TREBAO DA GA GLUMI (VIDEO)  Kurir televizija