Foto: Profimedia

DETALJI VEŠTAČENJA

NA MESTU S KOG JE JOVANOVIĆ PUCAO U ĐINĐIĆA PRONAĐENO JE ĆEBE: A onda su veštaci vlakna našli na oružju kojim je izvršen zločin

Politika
> 13:07h

U kancelariji zgrade u beogradskoj ulici Admirala Geprata 14, odakle je 12. marta 2003. pripadnik JSO Zvezdan Jovanović pucao na premijera Zorana Đinđića, pronađeno je, između ostalog, i jedno ćebe.

Na tom ćebetu je Jovanović na prozoru držao pušku "hekler i koh" dok je pucao u Đinđića. Ćebe, do čije fotografije je Kurir došao, veštaćeno je od strane Saveznog zavoda za kriminalistiku iz Vizbadena.

Kurir je danas objavio delove tog izveštaja.

foto: Printscreen

- Na ćebetu su dokazani tragovi dima. Vlakna s ćebeta pronađena su na oružju kojim je izvršen zločin. Mesto na kom su pronađene čaure i rekonstruisana putanja hica podudaraju se s mestom s koga se pucalo. Otuda se može tvrditi da su dva hica ispaljena s tog prozora. Dolazi se do zaključka da je pucano iz sedećeg položaja s položenim oružjem. Moguća je balistička rekonstrukcija samo jednog od dva hica. Putanja leta ovog hica bila je iskošena za oko 6,25 stepeni, rekonstruisana brzina spajanja iznosila je oko 796 m/s. Razdaljina između prozora i oštećenja na zgradi parlamenta bila je 134 m. Ukupno vreme leta metka do cilja iznosilo je 0,175 sekundi - navodi se u nalazu Vizbadena iz 2003. godine i dodaje:

foto: EPA/Mladen Antonov, Printscreen

- S mesta s koga se pucalo i manje vešt strelac sa oružjem kojim je izvršen zločin s dodatkom optičkog nišana bio bi u stanju da nanišani i pogodi gornji deo tela neke osobe. Posle oko 130 m putanje leta metak je pogodio telo pri brzini od oko 700 m/s. Prolaskom kroz telo metak je postao nestabilan, a položaj metka je podlegao hotimičnim procesima. Prilikom izlaska iz tela metak se kretao preostalom brzinom od oko 450 m/s. Metak je onda okrznuo štaku i ruku gospodina Đinđića i pogodio konačno zid zgrade parlamenta (ovde stoji fusnota koja glasi: "Ne može se, doduše, isključiti to da oštećenje na zidu zgrade parlamenta korespondira s pogotkom u telo telohranitelja").

Kurir.rs