Foto: MUP Ps

iznemogao

VOĐA VALJEVSKE GRUPE NUDI 150.000 EVRA ZA KAUCIJU! Laza Bombaš štrajkuje glađu u zatvoru izgubio 40 kilograma, ne može da hoda

Crna Hronika

Milan Lazarević (52), zvani Laza Bombaš, vođa "valjevske grupe", optužene za ubistvo boksera Željka Đedovića (30) 2009. godine, iznudu, nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje dokumenata, ponudiće jemstvo od 150.000 evra kako bi se branio sa slobode.

Lazarević štrajkuje glađu u Centralnom zatvoru u Beogradu pet i po meseci, za to vreme smršao je 40 kilograma-Lazarević ne uzima uopšte hranu, već samo vodu. Kako više nije mogao da hoda, pristao je da mu daju infuziju u bolnici Centralnog zatvora. U štrajk je stupio 12. oktobra nakon što što mu je sudija Svetlana Aleksić odredila pritvor, pošto je napustio sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, bez javljanja. On je tvrdio da mu je bilo loše, te da je izašao i otišao kod lekara piše Informer.

Laza Bombaš je uhapšen 2009. godine i u pritvoru je proveo sedam i po godina. Za to vreme bio je u strogo čuvanom delu Centralnog zatvora. Potom je pušten u kućni pritvor uz nanogicu i branio se sa slobode. Devetorici članova "valjevske grupe“ sudi se punih 13 godina. Za to vreme promenjene su četiri sudije, odloženo je u proseku svako drugo suđenje, a nije doneta nijedna presuda koja se odnosi na celu grupu.

U međuvremenu, Zoran Jeličić, pripadnik „valjevske grupe”, osuđen je prvostepeno na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere od dve godine pošto ga je sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu oglasilo krivim za napad na Vojislava Jovovića, advokata koji mu je postavljen po službenoj dužnosti u drugom postupku. Na izrečenu presudu, učesnici u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od osam dana od prijema njenog pisanog otpravka.

Udario advokata ispred suda

Predsednica sudskog veća Snežana Garotić kazala je da za sud nije bilo sporno da se događaj odigrao i to na način kako je opisano u optužnici. Sudija je kazala da se incident dogodio 23. decembra 2020. godine između zgrada Specijalnog suda u Ustaničkoj i Opštine Voždovac.

- Okrivljeni je navedenog dana prišao advokatu Jovoviću, s namerom da ga ubedi da ga ne zastupa. Nekoliko puta mu je viknuo da stane jer hoće nešto da razgovara sa njim. Posle kraćeg vremena, okrivljeni je otvorenim šakama desne i leve ruke advokata udario u glavu, posle čega je oštećeni ušao u sudsku zgradu, ispričao šta se dogodilo i zatražio da više ne zastupa Jeličića. Ova molba mu uslišena – kazala je sudija Garotić.

Ona je navela i da je okrivljenom izrečena minimalna kazna za delo za koje je optužen, kao i da je prilikom odmeravanje kazne, Jeličiću kao olakšavajuće okolnosti uzeto to što sada živi sam i zbog imovinskih prilika koje su „jako složene”.

foto: Kurir, MUP

Klao se u sudnici

Jeličić je, kako je rekao tokom iznošenja odbrane, bio revoltiran nedovoljnim angažovanjem i zalaganjem branioca Jovovića za njegov predmet, sa kojim nije imao gotovo nikakvu komunikaciju.

On je učestvovao u nekoliko incidenata u postupku koji se vodi protiv pripadnika „valjevske grupe”. Možda najbizarniji, dogodio se u novembru 2019. godine, kada je oštrim predmetom posekao sebi vrat, rekavši da želi da se ubije.

– Zato što štitite Nebojšu Joksovića (svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića prim. aut) i što ne dozvoljavate da se njegovo ime spomene u sudnici, hoću da se ubijem – rekao je Jeličić pred sudskim većem.

Još jedna rasprava u sudnici završila se scenom koje srpsko pravosuđe ne pamti. Pošto sudija nije htela da ga pusti u toalet, usprkos tome što je to tražio nekoliko puta, Jeličić je u jednom trenutku, potpuno neočekivano, skinuo donji veš i izvršio malu nuždu u boksu za okrivljene. Odlukom veća, zbog svog postupka, okrivljeni Jeličić je kažnjen i prebačen u posebnu prostoriju iz koje je pratio suđenje.

Jeličić je, podsetimo, u maju 2021. godine sudiji Aleksić poslao pismo u kojem, pored ostalog, navodi da ga je „zbog nezakonitog postupanja primorala da donese tešku odluku – da je ubije i da će sve učiniti da tako bude”

Kurir.rs/Informer