Foto: Profimedia

odvažne

DA SAM MUŠKARAC KOJI SEDI HVATAJUĆI SE ZA MEĐUNOŽJE BILA BIH ROK ZVEZDA: Ove slavne dame su odgovorile na seksističke opaske

Pop kultura

U poslednje vreme smo svedoci velikog broja seksističkih uvreda na račun izgleda žena koje se često pojavljuju ne samo u svakodnevnom životu, već se i često plasiraju u medijima.

Seksizam je diskriminacija ili vređanje na osnovu pola i, gle čuda, najčešće je usmeren na žene.

Sa seksističkim komentarima žene se suočavaju gotovo svakodnevno, a po jednom istraživanju koje je objavio portal NPR, 81% žena prijavilo je seksualno uznemiravanje, a kako su navele, verbalno uznemiravanje je najčešće, piše Index.hr.

Ovakav pristup nije zaobišao ni poznate dame, koje se često nalaze na tapetu zbog svog izgleda i susreću sa raznim seksističkim temama. Međutim, neke su odlučile da daju žestok udarac i uzvrate na ovakve komenatare, a mi vam u nastavku predstavljamo 10 odgovora koji su zatresli javnost i ućutkale mnoge.

Rijana

foto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia

Na promociji njenog parfema 2014. godine, Rijanu su pitali da li "traži novog dečka", a pevačica je odgovorila da uopšte ne traži muškarca i da bi to bar trebalo da bude jasno za početak.

Tejlor Svift

Na dodeli Gremi nagrada 2015, jedan reporter tokom prenosa je sugerisao da bi Tejlor Svift mogla da pored nagrede odvede i muškarca kod sebe na kraju večeri.

- Možda nagrada nije jedina stvar koju ćete večeras poneti kući, mislim, ovde ima mnogo muškaraca.

foto: Profimedia

Pevačica je oštro odgovorila na ovu opasku.

- Nisam došla ovde da tražim muškarce i ne planiram da jednog vodim kući. Došla sam da se družim sa prijateljima i onda idem kući svojim mačkama - poručila je Sviftova.

Skarlet Johanson

U intervjuu za Ektra, reporter Džeri Penakoli pitao je glumicu da li je nosila donji veš na snimanju, kada je oživela lik Crne udovice, na šta je ona burno reagovala.

foto: EPA

- Ovo je peti put da me neko to pita. Šta se dešava? Od kada je postalo normalno da me na intervjuima pitaju za donji veš? - odgovorila je glumica.

Helen Miren

U veoma seksističkom intervjuu, novinar Majkl Parkinson je upitao Helen Miren:

- Da li osećate da vas vaša figura, vaši fizički atributi o kojima ljudi uvek pričaju, ometaju u ambiciji da postanete uspešna glumica?

foto: Profimedia

Miren je nakon ovakvog pitanja, dala odgovor kojim ga je ućutkala.

- Uspešna i ozbiljna glumica... Mislite da ozbiljne glumice ne mogu da imaju velike grudi?

Lejdi Gaga

Početkom 2000-ih, pop ikonu je novinar upitao da li je zabrinuta zbog činjenice da niko neće brinuti o njenoj muzici koliko o njenom izgledu, na šta mu je ona odgovorila.

- Nikako. Imam tri pesme broj jedan i prodala sam skoro četiri miliona albuma širom sveta.

foto: Profimedia

Novinar je potom pitao Gagu šta je bilo najveće uzbuđenje u njenoj dosadašnjoj karijeri, nesvesni da još nije završila sa njom.

- Zajednica homoseksualaca zato što ih toliko volim. Zato što mi ne postavljaju takva pitanja. Zato što vole seksualne, snažne žene koje govore šta misle - izjavila je Lejdi Gaga i dodala.

- Vidite, da sam ja muškarac i da sedim ovde sa cigaretom u ruci, hvatajući se za međunožje i pričajući o tome kako pravim muziku jer volim brze automobile i devojke, zvali biste me rok zvezdom. Ali kada pričam o mojoj muzici i spotovima, kao žena koja pravi pop muziku, ti me osuđuješ i ja ti smetam. Ja sam samo rok zvezda - rekla je pevačica.

Ariana Grande

Džastin Kredibl i Erik D-Luks intervjuisali su Arianu Grande 2016. godine za radio Pover 106 i pitali je šta bi odabrala ako bi morala da bira između šminke i svog mobilnog telefona.

foto: Profimedia

- Šalite se? Da li muškarci zaista misle da su to najvažnije stvari za žene? Treba da se malo edukujete o ravnopravnosti - odgovorila im je pevačica i glumica.

Simon Bajls

Čuvenu gimnastičarku Simon Bajls voditeljka je u Američkom plesu sa zvezdama opomenila da se nije osmehnula tokom dobijanja poena. Simon je tada odgovorila:

foto: Profimedia

- Osmeh nikome nije osvojio zlatne medalje.

En Hatavej

Novinar Ekstra Džeri Penakoli, koji je radio skandalozni intervju sa Skarlet Johanson u kome je ispitivao o njenom donjem vešu, pitao je En Hatavej u kako joj kostim mačke koji je nosila u "The Dark Knight Rises".

- Nije tako udobno kao trenerka, ali je bilo u redu - rekla mu je. Nakon toga počela su pitanja koja se tiču režima vežbanja i treninga pre snimanja filma, na šta je Hatavej rekla.

foto: Profimedia

- Da li ti to pokušavaš da smršaš? Šta je, čoveče, izgledaš sjajno. Šta hoćeš, nosio bi i ti mačka kostim?

Kira Najtli

Na dodeli Holivudskih filmskih nagrada, Kiru Najtli je novinar upitao kako usklađuje posao i privatni život.

foto: Profimedia

- Da li planirate da postavite isto pitanje svim muškarcima ovde večeras? - odgovorila mu je glumica.

Dženifer Garner

Glumica je jednom održala govor u kome je otkrila.

- Neko me je pitao kako usklađuješ posao i porodicu. Ben Aflek je rekao da ga tog dana niko nije pitao takvo pitanje.

foto: Profimedia

U stvari, niko ga to nikada nije pitao. Ni jednom. A imamo istu porodicu. Nije li vreme da se promeni narativ? - rekla je tada Dženifer Garner.

(Kurir.rs)

Bonus video: