Foto: Kurir TV

opasno

"AKO LEČITE DETE NA TIKTOKU, BUDITE SVESNI OVOG" Pedijatar Nataša Đuričić: Komplikacije mogu biti opasne po srce i bubrege

Društvo

Vrlo opasan trend lečenja grla uz pomoć soka od krompira kruži društvenom mrežom Tiktok.

Iako se u videu tvrdi da taj sok može da ukloni sve simptome prehlade za vrlo kratko vreme, stručnjaci imaju drugačije mišljenje.

Koliko ovo može biti opasno proveravala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović u Domu zdravlja Savski venac.

- Pediatrijske ordinacije su jedino mest n koje roditelji treba da se jave za savete i lečenje svoje dece. Pedijatri su dovoljno medicinski obrazovani i jedini kompetentni. Kada je konkretno ovaj slučaj u pitanju, reč je o nestručnom savet, pošto su streptokokne infekcije ozbiljne i mi imamo tačno propisano čime se i koliko dugo leče - kaže dr Nataša Đuričić iz DZ Savski venac.

Ukoliko bi neki roditelj pomislio da preko Tiktoka leči svoje dete, mora da bude svestan ozbiljnih posledica po njegovo zdravlje.

- Komplikacije koje mogu nastati nestručnim lečenjem su lokalno širenje infekcije u vidu apscesa oko krajnika, a takođe i udaljeno na zglobovima, srcu, bubrezima... Tako da nikako ne treba slušati takve savete - dodala je dr Đuričić.

Najopasnije u celom snimku tzv. lečenja sokom od krompira je tvrdnja majke da je na taj način pomogla svom detetu.

- Ne verujem da je ona tim trikom nešto uspela, moguće je da je u pitanju lakša infekcija. Streptokok može dati mnogo teže varijante i bolje je javiti se pedijatru kad je ovako nešto u pitanju - smatra pedijatar.

Na pitanje da li postoji neki vid narodne medicine, koje su upražnjavale naše bake, dr Đuričić kaže:

- Nismo se svega odrekli, na primer utopljavanja deteta pod temperaturom. Onaj ko treba da kaže kada treba da se primeni simptomatska terapija je jedino pedijatar - nema dilemu doktorka DZ Savski venac.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs