Foto: Printscreen Twitter

najgore u gvajakilu

NOVINARI NA METI NARKO BANDI U EKVADORU: Na adrese medijskih kuća stižu eksplozivni USB! Jedam medijski radnik povređen

Planeta

Ekvadorski novinari našli su se na meti eksplozivnih naprava koje su slate poštom, odnosno eksplozivni USB, koji kad se umetne u računar eksplodira.

Žrtva anonimnog bombaša bio je i novinar Lenjin Artijeda, koji je povređen kad je usred redakcije otvorio kovertu, stavio USB koji je bio u njoj, a koji je eksplodirao.

Odeljenje državnog tužioca Ekvadora potvrdio je da je otvorio istragu o terorizmu zbog pisma bombe.

Koje medijske kuće u Ekvadoru su bile na meti napada nije saopšteno. Ono što je za sad poznato jeste da su pisma bombe poslate sa čak 5 lokacija širom Ekvadora.

Ekvadoska vlada osudila je napade na novinare i navela da je: "svaki pokušaj zastrašivanja novinara odvratan postpuka, koji treba da bude kažnjen".

Ministar evkadorske policije rekao je da su tri ekasplozivna USB poslati iz istog grada, a na meti su se našli mediji u lučkom gradu Gvajakilu i prestonici Kitu.

Za sada jedan novinar je povređen, dok je ostale policija oduzela. Policija je izvršila kontrolisanu detonaciju jedne od naprava. Šef ekvadorskih forenzičara rekao je da je u njima bio postavljen vojni eksploziv.

Talas nasilja zahvatio je ovu latinoameričku državu kada je došlo do rivalskog borbe bandi koje se bore za drogu i teritoriju. Inače Ekvador je tranzitna država za šverc kokaina iz Perua i Kolumbije i beleži nagli rast ubistava povezanih sa bandama. Lučki grad Gvajakil postao je središte obračuna narko-bandi, a osim eksploziva, žrtve obračuna su obezglavljena ili ostavljena da vise sa mostova.

Kurir.rs/BBC