Foto: Youtube/Printscreen

ekonomija

SUTRA ŠTRAJK RUDARA U BIH: Na protestu tražili zarađene plate, grupa rudara mrkog uglja Zenica​​​​​​​ stupila u štrajk glađu

Bosna i Hercegovina

Sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Zenica organizovao je danas u tom gradu mirne proteste rudara koji traže isplatu zarađenih plata, a okupljanje je završeno nakon što je iz Sindikata najavljeno da će 29. marta u svim rudnicima u Bosni i Hercegovini biti održan jednosatni štrajk upozorenja, javlja BHRT.

Prethodno je grupa rudara stupila u štrajk glađu, a proizvodnja u oba pogona od subote je obustavljena.

Rudari su protestovali ispred sedišta Gradske uprave Zenica, ali im se niko od nadležnih nije obratio.

Po povratku u krug preduzeća predsednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić istakao je kako je već spremna odluka o organizaciji jednosatnog štrajka upozorenja u svim rudnicima, koji će biti realizovan sutra, u periodu od sedam do osam sati.

foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

"Odluka će biti dostavljena u Vladu FBiH, Elektroprivredu BiH i sve rudnike. Ta će odluka sutra biti realizovana.Ne bude li pozitivnih rezultata, a na osnovu te odluke, mi ćemo usaglasiti naše aktivnosti za prekosutra. Ono što je sigurno, ako ne bude rešenja danas ili najkasnije sutra do 15:00 sati, po pitanju isplate plate u Rudniku Zenica, mi ćemo se u četvrtak, sigurno, ponovo okupiti ovde u puno većem broju i jedan drugi karakter protestnog skupa biće održan na istim lokacijama na kojima su održani protestni skupovi danas", rekao je Husić.

On je najavio i mogućnost organizacije generalnog štrajka u svim rudnicima u FBiH, jer neće ostaviti zeničke rudare same u borbi za svoja prava.

Husić je rekao da je “siguran da imaju elemente i argumente na osnovu kojih će u naredna 24 sata ovo pitanje razrešiti”.

On je najavio da će, "ako ih budu primorali, svih 6.000 rudara iz rudnika Koncerna EPBiH doći u Zenicu".

Na snazi je radnička neposlušnost zbog neisplaćene plate za februar i dva topla obroka koja uprava nije u mogućnosti da im isplati zato što je Gradska uprava blokirala račun radi potraživanja neuplaćenih kamata.

Kurir.rs