Foto: Printscreen/MVD

likvidacija ruskog ratnog blogera

BILA SAM PREVARENA, SAMO SU ME ISKORISTILI: Prve reči Darje Trepove posle hapšenja!

Planeta
> 11:45h

„Bila sam prevarena! Samo su me iskoristili!", bile su prve reči Darije Trepove posle hapšenja, prenose ruski mediji.

Ruske snage bezbednosti uhapsile su ponedeljak Darju Trepovu, prvoosumnjičenu za ubistvo Maksa Fomina poznatijeg kao Vladlen Tretjakov, ruski ratni bloger koji je izveštavao iz rata u Ukrajini od 2014. godine.

Trepova je uhapšena u jednoj kući u kojoj se skrivala, a otkrivena je kad je počeo detaljni pretres "od vrata do vrata".

Potraga za njenim saučesnicima i dalje traje, prenose ruski mediji i navode da je ona pokušala da pobegne u Uzbekistan i da su u prvom stanu koji je ona iznajmila, a nalazi se u blizini kafića u kome je likvidiran Tretjakov.

Eksplozija u kafiću na Univerzitetskom nasipu u Sankt Peterburgu dogodila se u nedelju u kasnim poodnevnim časovima i to u trenutku kada je tretjakov preuzimao statutu koju mu je donela jedna žena. Ubrzo je odjeknula stravična eksplozija u kojoj je Tretjakov poginuo, a još 30 osoba teško povređeno od kojih se 8 i dalje nalazi u kritičnom stanju.

O ubistvu Tretjakove već je formiran krivični predmet, a ceo slučaj preuzeo je Istražni komitet Ruske Federacije, a njime vodi Aleksandar Bastrikin.

Prema dostupnim informacijama Darija Evgenija Trepova rođena je 16.02.1997. u Sankt Peterburgu, državljanka Ruske Federacije. Prema podacima ruskog MDV hapšena je bila februara 2022. godine zbog učešća u antiratnim demonstracijama u tom gradu.

Kurir.rs/A.Mlakar