Foto: ATA images

iskreno

TITO JE BIO NAJVEĆI GLUMAC NA SVETU: Bane Trifunović u ulozi Maršala, otkriva ŠTA SE DOGODILO NA BRIJUNIMA i simboliku jedne slike

Kultura

Glumac Branislav Bane Trifunović oživeo je lik Josipa Broza Tita u novoj predstavi "Bilo jednom na Brijunima", čija je beogradska premijera održana u Bitef teatru.

Komad pokušava da izmašta kako je između četiri zida protekao susret državničkog para Josipa Broza Tita i Jovanke Broz i holivudskih zvezda Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona.

foto: Profimedia

Slavni par doputovao je u Jugoslaviju kako bi se holivudska zvezda pripremila za ulogu Tita u filmu "Bitka na Sutjesci", ali je do današnjeg dana ostala enigma šta se zapravo dogodilo na Brionima. Bane za Kurir otkriva kako je došlo do nove saradnje s Kokanom Mladenovićem i da li će njegov Tito biti dosadan.

Šta vas je privuklo ovoj priči? Kako ste došli na ideju da obrađujete susret koji se desio u julu 1971. godine?

foto: Petar Aleksić

- Predstavu smo uradili na osnovu fotografije dva bračna para na Brionima. Onda smo dugo razgovarali o tome šta tu sve postoji i otkrili milion stvari koje mogu da nas zanimaju kao glumce i ljude koji žive na ovom prostoru. Tito i Barton su bili simboli svog vremena.

foto: Petar Aleksić

Otkrili smo priču o tome ko je tu veći glumac, ali i sukob dva sveta, koji je neminovan i plodno tlo za pozorište. Niko se nije bavio time, a oni su proveli tri dana zajedno i niko ne zna šta se tamo zapravo dešavalo. Sve što je ostalo je nekoliko fotografija.

Da li je predstava zasnovana na istinitim događajima ili poseduje umetničku slobodu?

foto: Profimedia

- Ne znamo šta se tamo dešavalo. Mogli smo samo tu sliku da stavimo u društveni i politički kontekst u kom se odigravao susret. Priča koju ćemo pokloniti publici ne može da bude realna, a zapravo možda se baš tako i desilo.

Koliko je zahtevno tumačiti lik Josipa Broza Tita?

foto: ATA images

- Nije zahtevno igrati čoveka koji je, kako je rekao Ričard Barton, najveći glumac na svetu. Ako pročitate njegovu biografiju, shvatićete da je taj život potpuno neverovatan i ne može da se smesti u jednu predstavu. I da pročitate sve o njemu, ne možete da shvatite ko je taj čovek. Ne možete da se uhvatite za sve, jer je to nemoguće, već samo da hvatate deliće.

Ričard Barton je u svojim memoarima Tita opisao kao dosadnog. Da li će Maršal u vašoj izvedbi biti zanimljiviji?

foto: Promo, Profimedia

- Iskreno se nadam da hoće. Pred samo snimanje "Sutjeske" Barton je rekao da će izvršiti samoubistvo ako Tito ne bude zadovoljan. I u tome su razlike od prvog pisma pa do memoara. Nešto se tu desilo, mi ne znamo šta, a svakako ćete videti, kad pogledate predstavu, šta mi mislimo da je moglo da se desi.

(Kurir.rs)

Bonus video: