Foto: Kurir televizija

kurir tv

PRIČA O ČOVEKU KOJI JE OSNOVAO PRVI FUDBALSKI KLUB U SRBIJI! Jović sa 4 oficira predvodio put na Olimpijske igre 1912. godine

Srbija

Na ulazu u Čortanovce postoji tabla, Andriji Joviću, koji je u Beogradu osnovao BSK, odnosno prvi osvnivač fudbalskog kluba.

Nakon godinu dana je sa četiri oficira osnovao olimpijski klub, a to je danas Olimpijski komitet Srbije. Bio je vođa prvih olimpijaca, u Štokholmu, 1912. godine.

Nikola Pašić, predsednik tadašnje Vlade mu je dao pare za taj put. Bio je vođa jer njegovi saradnici, oficiri, su bili mladi i nisu išli u druge države, dok je Jović studirao u Beču, te je mogao bolje da rukovodi.

Pored Svetog Save, još jedna znamenita ličnost je boravila u Čortanovcima. Zmaj Ognjena Vuka je čak podigao prvu crkvu u Slankamenu, mestu nadomak Čortanovca. Usput su mu bili Čortanovci pa je često prolazio i boravio tu, jer ga je put tako navodio.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs