Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

SASTANAK U MINSKU

LUKAŠENKO ZATRAŽIO GARANCIJE: Zapadne zemlje pogazile Budimpeštanski sporazum, Rusija da brani Belorusiju kao svoju teritoriju

Planeta

Predsednik Belorusije Aleksanar Lukašenko izjavio je danas da su Belorusiji potrebne garancije da će Rusija braniti Belorusiju ''kao sopstvenu teritoriju'', u slučaju spoljnog napada na tu zemlju, prenosi RIA Novosti.

On je objasnio da je ovu temu pokrenuo u pregovorima sa Vladimirom Putinom

"On me je apsolutno podržao u svim oblastima i rekao da treba da revidiramo sve naše ugovore i sporazume i da vidimo koji regulatorni pravni akt međudržavnog karaktera treba da se usvoji kako bi se obezbedila potpuna bezbednost Belorusije“, dodao je Lukašenko.

Lukašenko je to rekao u Minsku, na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je stigao u Belorusiju nakon nedavnih razgovora Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina.

''Zapadne zemlje ne ispunjavaju i faktički su pogazile sporazume o garancijama bezbednosti, koje su date Budimpeštanskim memorandumom u zamenu za povlačenje nuklearnog oružja'', rekao je Lukašenko.

Zauzvrat, Šojgu je rekao da će razmatrati dalje prisustvo ruske vojske u Belorusiji i moguće proširenje obima saradnje.

„Naravno, danas ćemo razmotriti sva pitanja njenog daljeg boravka, pripreme i, verovatno, proširenja obima o kojima ste razgovarali zajedno sa Vladimirom Vladimirovičem“, rekao je šef Ministarstva odbrane.

Lukašenko je prošle nedelje boravio u radnoj poseti Rusiji. Lideri dve zemlje sastali su se 5. aprila u Kremlju, a sutradan su učestvovali na sastanku Vrhovnog državnog saveta države Unije. Dogovorili su se da Moskva i Minsk pripreme Koncept bezbednosti za državu Unije zbog rastuće tenzije u svetu.

(Kurir.rs/RIA Novosti)