Foto: Colin Poultney/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia, Colin Poultney / imago sportfotodienst / Profimedia

život za film

POSLE RAZVODA IZGUBIO JE 40 KILOGRAMA: Debeljko iz Irske bio je veliki ljubavnik, imao je tri žene, a uspeo je čak i da bankrotira

Ostali sportovi

Snuker je sport sa neverovatnim rastom i popularnošću, ne samo u Velikoj Britaniji. Ovaj nekadašnji britanski aristokratski sport danas je dostupan svima.

foto: Colin Poultney / imago sportfotodienst / Profimedia

Prva zvezda snukera je Roni O`Saliven, a pored njega vrhunske rezultate ostvaruju Džon Higins, Džad Tramp, Nil Robertson, Mark Selbi, Šon Marfi... Oni stariji setiće se i legendi poput Stivena Hendrija i Stiva Dejvisa.

Međutim, poslednjih meseci pažnju svetske javnosti privlači Mark Alen, omaleni Severni Irac koji je za samo deset meseci odlučio da preokrene svoj život.

Mark Alen rođen je u Belfastu pre 37 godina i među igračima snukera nosi nadimak Pištolj. Bio je poznat po svom dežemakstom izgledu koji mu nije smetao da ostvaruje vrhunske rezultate. Sve do juna prošle godine, a onda se nešto desilo...

- Nisam se osećao dobro, nisam mogao da hodam oko stola, čuo sam svoj dah, odlučio sam da pružim sebi šansu. Uživao sam na tom turniru i posle toga sam nekoliko nedelja bez prestanka jeo i pio. Tada sam samo spustio glavu dole i prelomio, promenio sam životne navike, izgubio 40 kilograma i više ne gledam u vagu - otkrio je Mark Alen, koji je pre mršavljenja imao 120 kilograma.

foto: Colin Poultney/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

U uspešnoj karijeri koja traje više od decenije zaradio je milione funti, ali je žestoko trošio, tako da je na kraju bankrotirao, 2021. godine.

- Sramota me je na šta sam sve trošio pare, pretplatio sam svaki deo svog života, bankrot je bio jedini izbor. Zaradio sam oko 3.500.000 dolara u ovom sportu i sve sam trošio maltene odmah posle zarade. Ništa nisam čuvao, onda je došao razvod i sve sam morao da platim. Da mogu da vratim vreme, pametnije bih trošio novac.

Godine 2005. Mark Alen je započeo romansu sa nekadašnjom svetskom prvakinjom u snukeru Reni Evans. Sledeće godine dobili su ćerkicu, ali se par rastao 2008, posle čega je Irac zapao u veliku depresiju.

Godine 2011. Alen je upoznao Kajlu Mekgigan, sa kojom se oženio 2013. i dobio još jednu ćerkicu četiri godine kasnije. Sudski su se razišli 2020. Prošle godine Mark Alen se verio za Ejden Kasidi (na slici gore), koja ga redovno prati na svim turnirima.

foto: Robert Szaniszlo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osoba koja je mnogo uticala na Marka Alena da promeni način života i smrša bio je njegov veliki rival Roni O'Saliven koji mu je u nekoliko navrata govorio da nije dobro što je toliko gojazan.

- Odavno nisam bio u ovako dobroj formi, verovatno sam pre 15 i više godina izgledao ovako. Provodim dosta vremena u teretani i pokušavam da se rešim viška kože posle mršavljenja. Gubitak kilograma mi pomaže u snukeru, ali i u životu - objasnio je Alen.

Tokom pandemije COVID-19, Mark Alen provodio je tri do četiri sata dnevno dostavljajući namirnice i lekove ugroženim ljudima u gradu Antrimu.

Kurir sport