Foto: EPA Franck Robichon Pool

Samit G7

FORMIRAN SAVEZ PROTIV RUSIJE! Ovih PET država pokušaće da smanji uticaj Moskve na globalnom tržištu nuklearne energije

Planeta

Formiran je savez pet zemalja sa ciljem da se smanji uticaj Rusije na globalnom tržištu nuklearne energije. Velika Britanija, SAD, Kanada, Japan i Francuska postigle su sporazum na forumu o nuklearnoj energiji na samitu G7 u Saporu u Japanu.

Prema saopštenju britanske vlade, grupa će koristiti „odgovarajuće resurse i mogućnosti“ svojih nuklearnih elektrana kako bi potkopala rusku kontrolu nad lancima snabdevanja. "Ovaj sporazum će podržati stabilno snabdevanje gorivom za današnje potrebe, kao i garantovati bezbedan i siguran razvoj i primenu goriva za sutrašnje napredne reaktore“, navodi se u saopštenju.

Svetska nuklearna asocijacija je saopštila da je „izvoz nuklearne robe i usluga glavni ruski politički i ekonomski cilj.

Prema dokumentu Kolumbijskog univerziteta iz 2022. godine, skoro 10% nuklearnih reaktora van Rusije napravljeno je ruskom tehnologijom. Oni unutar zemlje takođe čine skoro 10% globalnog udela, sa više u razvoju.

Rusija je takođe uticajna u infrastrukturi za konverziju uranijuma, zauzimajući većinu globalnog udela. Nasuprot tome, SAD imaju samo jedno postrojenje za konverziju uranijuma, u Ilinoisu, koje je u stanju pripravnosti od novembra 2017, ali se nada da će se vratiti u upotrebu ove godine.

Kurir.rs