Foto: Nemanja Nikolić

skener

ALBUMI SE PONOVO VRAĆAJU U MODU! OD DŽEZA I POPA DO TABMURICA: Nove pesme Bojane Vunturišević, Zvonka Bogdana i Lene Kovačević

Kultura
> 00:01h

U 2023. najviše se čekao novi album Igija Popa, a domaći izvođači uglavnom su objavljivali singlove. Nova izdanja konačno su predstavili Bojana Vunturišević, Zvonko Bogdan i džez pevačica Lena Kovačević.

Ljubav je svuda

Bojana je objavila deset novih pesma, izdanje nosi naziv "Ljubav". Ona je za magazin El ispričala da su numere inspirisane svakodnevnim dešavanjima iz života.

foto: Jelena Janković

- Sve je ljubav i ljubav je svuda. Ljubav je prema partneru, prema detetu, prema roditelju, prema porodici i prijateljima. Ljubav je borba. Ljubav je i samoća. Ako postoji i tada, znači da je istinski nosiš u sebi, a ja sam kroz ovaj proces saznala da je imam i u beznađu, da je imam uvek.

Album je nastajao u toku nekoliko godina i izašao je u izdanju "Basiviti didžitala". Mlada umetnica radila je proteklih godina za Senidu, Natašu Bekvalac, a sarađivala je i sa pesnikinjom Radmilom Petrović.

Dupli CD

Bard tamburaške scene Zvonko Bogdan snimio je novi album. Reč je o dvostrukom lajv izdanju pod nazivom "Bez tambure nema pesme". U pratnji velikog vojvođanskog orkestra, sastavljenog od čak 21 tamburaša. Iako je ušao u devetu deceniju života, svojom vitalnošću i prepoznatljivim glasom uspeo je da po ko zna koji put ostavi bez daha svoju vernu publiku. Cela atmosfera koncerta zabeležena je na ovom izdanju, koje je upravo ugledalo svetlost dana.

foto: Ivan Stanivukovic Zeka

Izdanje uključuje 42 kompozicije. Uz pratnju svog velikog tamburaškog orkestra, Bogdan peva veliki broj kompozicija nastalih na prostoru, kako kaže, "celog Panonskog mora". Tu su: mađarske romanse i čardaši, antologijske rumunske pesme, nekoliko najpoznatijih sevdaha, sve do Paljetkinovog "Adio Marea". Naravno, pevao je i sve svoje najpoznatije melodije: "U tom Somboru", "Osam tamburaša", "Mnogo ljubavi prošlo", "Već odavno spremam svog mrkova", "Ko te ima, taj te ne nema" i tako do broja 42.

foto: Vladimir Šporčić

- Zvonko Bogdan uspeo je da svoj požeški koncert pretvori u nezaboravan događaj za sve ljubitelje tamburaške muzike i svojim najlepšim pesmama poručuje da "Bez tambure nema pesme" - navodi njegov izdavač "Jugoton".

Moderni pop

Poslednji u nizu objavila je Lena Kovačević. Izdanje "Cafe" dostupno je u formatu CD i LP. Album je poseban iz razloga što je zabeležen i u vidu LP ploče, što je danas postalo prava retkost u doba digitalne muzike. LP je izrađen od posebnog uzorka belog vinila štampanog u Pragu, što dodaje poseban estetski ugođaj.

foto: Irina Duplevskaja

Na albumu se nalaze svi veliki hitovi koje je Lena objavila do sada, uključujući pesme poput "Cafe", "Dubine", "Hir", "Samo da mi je"... Lena Kovačević je poznata po svom jedinstvenom stilu koji spaja elemente pop i džez muzike. Na albumu "Cafe" održava ovaj stil, sa prepoznatljivim aranžmanima i kvalitetnim tekstovima koji su nekada čak lični i iskreni. Lena se posebno zahvaljuje izvršnom producentu Vladimiru Danilović i muzičkom producentu Darku Dimitrovu. Dimitrov je poznati makedonski muzički producent i kompozitor koji je sarađivao sa mnogim velikim imenima regionalne muzičke scene. Ovaj trojac je svojom vizijom zvuka i aranžmana sačinio neke od najlepših pesama koje su danas veliki hitovi. Izdavačka kuća "Madžik rekords" stoji iza ovog izdanja.

Kurir.rs

Bonus video: