Foto: Tim Edukacija

Kako do programerskog posla?

POSLOVI U IT SEKTORU: Evo kako započeti karijeru programera

Edukacija
> 13:56h

Programiranje je jedna od najperspektivnijih, ali istovremeno i jedna od najzahtevnijih profesija današnjice. Postoji mnogo načina da se otpočne programerska karijera, ali za za sve je zajedničko jedno – najvažnije je da se usredsredite na kontinuirano učenje i razvoj svojih veština.

Na toj liniji će u nastavku biti navedeni saveti Tima Bruksa, autora Forbsa, koji će vam pomoći da postanete uspešan programer.

Odaberite programski jezik

Odabir programskog jezika za učenje i razvoj veština predstavlja jedan od prvih koraka u započinjanju karijere programera. Izbor programskog jezika određuje način na koji ćete pristupiti programiranju i razumevanju koncepta. Zato je preporuka da počnete sa lakšim programskim jezicima, poput Pythona ili Jave, koji su dobar način da se ovlada osnovama programiranja.

foto: Tim Edukacija

Učite kroz praksu

Najbolji način da naučite programiranje jeste kroz realizaciju praktičnih projekata. Pored učenja osnovnih tehnika programiranja, stvaranje i izgradnja sopstvenih programa vam daju mogućnost da razvijete praktična znanja kroz ovladavanje programskim jezikom, ali i da steknete iskustvo u rešavanju problema.

Pratite promene i prilagodite se novim tehnologijama

Programiranje je industrija koja se stalno razvija, a korišćenje novih tehnologija je neophodno za sve vrste programera. Zato se i preporučuje da stalno pratite trendove u industriji i radite na pravovremenom učenju novih tehnologija. Ova praksa će vam omogućiti da uvek ostanete konkurentni na tržištu rada.

foto: Tim Edukacija

Učite od drugih programera

Učenje od iskusnijih programera seniora može biti korisno za razvoj vaših veština i znanja. Pronalaženje mentora ili rad u timu sa iskusnim kolegama može vam pomoći da se brže razvijete i postignete uspeh u industriji.

Izgradite portfolio

Portfolio je važan za pokazivanje vaših veština i iskustva potencijalnim poslodavcima. Stoga, kada završite svoje projekte, postavite ih na GitHub ili druge platforme za deljenje koda. To će vam omogućiti da pokažete svoje veštine i steknete kredibilitet u industriji.

foto: Tim Edukacija

Da li je moguće postati programer za manje od godinu dana?

Ako želite da za manje od godinu dana postanete programer, znajte da je i to moguće, ali isključivo uz odabir pravog obrazovnog programa. Kratki kursevi vam neće mnogo pomoći, jer je za sticanje sposobnosti neophodno da zanat naučite kroz realizaciju više realnih projekata. Zato izdvojte 12 meseci da ovladate svim programerskim tehnikama na sertifikovanom obrazovnim programu za savremene programere.

Tim Edukacija