Foto: Shutterstock

kreće trka

RUSIJA RAZMIŠLJA O POVLAČENJU IZ NIZA SPORAZUMA O NUKLEARNOM NAORUŽANJU: Prvi na listi raspored balističkih raketa srednjeg dometa

Planeta

Rusija, zbog delovanja SAD, može da se povuče iz moratorijuma na razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i manjeg dometa. Ovo je u intervjuu za TASS izjavio direktor odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

„Što se tiče raketnog naoružanja američke proizvodnje, potencijalno sposobnog da se pojavi u azijsko-pacifičkom regionu uključujući i teritoriju Japana, njihove brzinske karakteristike su daleko od jedinog kriterijuma po kome ćemo ocenjivati takva raspoređivanja. Domet raketnih sistema nije ništa manje važan“, rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predložilo je da se proceni opravdanost linije o nerazmeštanju raketa u zapadnom pravcu „Konkretno, spremnost Rusije da nastavi da se pridržava jednostranog moratorijuma na razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i kraćeg dometa u određenim regionima će u osnovi zavisiti od specifičnih parametara njihovog dometa. Ali čak i sada možemo sa uverenjem kažu da destabilizujući američki vojni programi i njihovi saveznici čine naš moratorijum sve krhkijim – i u azijsko-pacifičkom regionu i u Evropi“, dodao je diplomata.

Sjedinjene Države su suspendovale svoje obaveze prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) 2. februara 2019. godine, na osnovu navodnog kršenja sporazuma od strane Rusije. Vašington je to prvi put objavio u julu 2014. Prema američkoj administraciji, Ruska Federacija je prekršila sporazum stvaranjem rakete 9M729. Moskva je demantovala ove optužbe, suprotstavljajući se, na primer, elementima američkog protivraketnog odbrambenog sistema u Evropi.

U septembru 2019. godine postalo je poznato da je ruski predsednik Vladimir Putin poslao liderima nekoliko zemalja, uključujući članice NATO-a, predlog da se uvede moratorijum na raspoređivanje INF-a u Evropi i drugim regionima. SAD su kasnije efektivno odbile ovu inicijativu.

Kurir.rs/TASS