Foto: Printscreen YT

ZELENSKI U NEMAČKOJ: Kijev razočaran odlukom Berlina da objavi plan posete, preti otkazivanjem

Planeta

Kijev je razočaran odnosom zvaničnog Berlina prema mogućoj poseti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Ukrajini, objavio je danas nemački sajt "T-Onlajn", pozivajući se na izvore bliske ukrajinskoj vladi.

Najava posete Zelenskog i njenih "osetljivih detalja" je bila neodgovorna i sada postoji sumnja da li će do posete uopšte doći, navodi portal.

Prethodno je nemačka policija saopštila da će Zelenski otputovati u Berlin 13. maja gde bi trebalo da odsedne u renomiranom "Ric-Karlton" hotelu.

List "Tagesšpigel" objavio je da će nemački kancelar Olaf Šolc Zelenskog primiti 14. maja uz vojne počasti, a da će ukrajinski predsednik zatim odleteti za Ahen gde će primiti nagradu "Karlo Veliki" za 2023. godinu. Planiran je i sastanak sa predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom.

Nagrada "Karlo Veliki" 2023. pripala je ukrajinskom predsedniku i ukrajinskom narodu, saopštili su u decembru Direkcija za nagradu "Karlo Veliki" i grad Ahen.

U obrazloženju se navodi da ukrajinski narod pod vođstvom Zelenskog ne brani samo suverenitet svoje zemlje i živote svojih građana, "već i Evropu i evropske vrednosti".

Kurir.rs