Foto: Pritnscreen/Youtube/CROPIX

pamte ga i po skandalima

RATNI PREMIJER HRVATSKE IZNENADA PREMINUO U 73. GODINI: Za vreme njegovog mandata izveden VELIKI ZLOČIN nad srpskim narodom

Hrvatska

Nikica Valentić, koji je početkom devedesetih godina bio premijer Hrvatske i poslanik Sabora u dva mandata, preminuo je jutros u 73. godini, saznaje Jutarnji.

Valentić, koji je inače bio pravnik, rođen je u Gospiću 24. novembra 1950. godine. Diplomirao je 1974. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Kao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio je poslanik u dva mandata i predsednik vlade od 3. septembra 1993. do 7. novembra 1995. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je program mera protiv inflacije i uvedena kuna kao valuta, a avgusta 1995. godine hrvatska vojska i policija izvele su operaciju "Oluja" tokom koje je izvršen pogrom srpskog stanovništva.

Nakon politike bavio se biznisom.

Trgovinski sud u Zagrebu doneo je 2018. godine rešenje da se na javnoj aukciji prodaju nekretnine u vlasništvu njegove kompanije zbog duga od 17 miliona evra.

Za mnoge građane Hrvatske, međutim, kako navodi Jutarnji, takozvani ratni premijer bio je jedan od nauspešnijih hrvatskih predsednika vlade.

(Kurir.rs)